Múka ražná sa získava mletím raže. História tejto obilniny je spojená predovšetkým s Európou. Raž je typická a charakteristická plodina starých Slovanov, tak, ako bol ovos pre germánske kmene. Aj keď bola postupne z ľudskej stravy vytlačená výnosnejšou pšenicou, zostáva aj dnes druhou najdôležitejšou chlebovinou. Pre svoju nízku náročnosť na klimatické podmienky je najviac rozšírená v krajinách s miernym a chladným podnebím.
Prečo je raž zdravá?
Ražná múka sa odlišuje od pšeničnej múky chemickým zložením a niektorými vlastnosťami. Obsahuje menej bielkovín a netvoria konzistenčný lepok ako bielkoviny pšeničnej múky.
Raž obsahuje asi 70% sacharidov, 9-15 % bielkovín, 1,5 % tuku, vlákninu a veľa minerálnych prvkov (draslík, fosfor, železo, vápnik, sodík). O celozrnnej ražnej múke je známe, že blahodárne pôsobí na činnosť čriev, proti zápche, hemoroidom, nádorom.
Tipy na použitie
Výborná je na pečenie chleba s kváskom, perníkov a cestovín. Chlieb má zaujímavú chuť a tmavšiu farbu. Ražnú múku môžeme pridať i do pšeničných nekysnutých placiek.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1337kJ/332kcal; tuky 1,2g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,1g; sacharidy 75,7g z toho cukry 0,3g; bielkoviny 7,7g; soľ 0g.