Pohánka nie je klasickou obilninou. Pôvodne bola považovaná za potravinu chudobných, dnes je to vyhľadávaný potravinový zázrak, ktorý pripravuje aj luxusné reštaurácie. Zaujímavé je, že je veľmi citlivá na chemikálie, preto sa môže pestovať výlučne v nekontaminovaných pôdach. Je prirodzene bezgluténová. Za pravlasť pohánky sa považuje stredná a juhovýchodná Ázia. Do Európy sa dostala pravdepodobne až s mongolskými nájazdmi.
Rozdiel medzi tmavou a svetlou pohánkou je v technologickom spracovaní. Tmavá je lúpaná pomocou vysokej teploty, takže povrch jemne skaramelizuje a je tmavý. Po uvarení tmavá pohánka ostáva sypká a má silnejšiu pohánkovú arómu.
Prečo je pohánka zdravá?
Pohánka sa v súčasnej dobe považuje za diétnu potravinu, ktorá má uplatnenie predovšetkým v racionálnej výžive. Je nutrične hodnotná, ľahko stráviteľná a obsahuje vlákninu. Zrná pohánky sú zdrojom kvalitných bielkovín s vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín (najmä lyzínu), vitamínov (najmä skupiny B, C, E) a minerálnych látok (horčík, draslík, fosfor). Pohánka neobsahuje glutén, takže je vhodná pre pacientov, ktorý trpia intoleranciou na glutén. Pohánka má priaznivý vplyv na cievny systém, pečeň a tráviace ústrojenstvo.
Tipy na použitie
Pohánku varíme v pomere 1 diel pohánky na 1,5 dielu vody cca 15-20 min.
Pohánka má výraznú chuť. Pohánkové krúpy dusíme, alebo môžeme zapekať ako ryžu. Uvidíte, že neobyčajne nasáva objem, takže koľko vody jej dáte, toľko jej do seba nasaje. Ak Vám predsa nejaká voda ostala, nevylievajte ju, vyplavuje sa do nej totiž väčšina cenného rutínu. Pohánku môžete ochutiť čímkoľvek: zeleninou, syrom, korením a je možné ju pripraviť na sladko.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1436kJ/343kcal; tuky 3,4g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,7g; sacharidy 71,5g z toho cukry 1,4g; bielkoviny 13,3g; soľ 0,002g.