Pšenová kaša je známa už niekoľko stoviek rokov, no po dlhej odmlke sa k nej dnes s obľubou opäť vraciame. Pšenová kaša je vyrobená zo pšena, neobsahuje konzervanty, farbivá ani žiaden pridaný cukor. Je veľmi dobre stráviteľná, výživná a sýta. Je bezlepková, takže si ju bez obáv môžu dopriať aj celiatici. Nutričnou hodnotou sa rovná ovsenej kaši.
Produkt nie je vyrobený z GMO pšena.
Prečo je pšeno zdravé?
Pšeno je obilnina, ktorá vzniká odstránením semenných šupiek prosa. Je ľahko stráviteľné a bezalergénové zrno. Pokrmy zo pšena sú veľmi výživné, sýte a s vysokým obsahom vlákniny. Sú bohatým zdrojom minerálov, a preto sú vhodné pri stavoch vyčerpanosti a úrazoch. Svojím vysokým obsahom železa sú výbornou potravinou pre chudokrvné deti i dospelých. Rovanko svojou prirodzenou bezlepkovosťou sú vhodné pre celiatikov. Keďže pšeno je zásadité, pomáha nám pri žalúdočných problémoch, ktoré sú spôsobené prekyslením. Pšeno má vyvážený pomer bielkovín, tukov a sacharidov. Obsahuje vitamín B3 – niacín, ktorý napomáha k znižovaniu hladiny cholesterolu. Všetky odrody pšena vykazujú vysokú antioxidačnú aktivitu.
Tipy na použitie
Do horúceho mlieka alebo vody postupne primiešavame kašu, až docielime požadovanú hustotu. Necháme odstáť 2-3 min. Na vychladenú kašu môžeme po vrchu posypať kokosové lupienky a pokvapkať medom alebo javorovým sirupom. Používa sa tiež ako zahusťovadlo omáčok a polievok.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1560kJ/369kcal; tuky 3,5g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,5g; sacharidy 72g z toho cukry 0,5g; bielkoviny 11g; soľ <0,01g, vláknina 2,4g.