Sójové plátky sú textúrovaný sójový proteín, vyrobený zo sójovej múky, ktorý sa predáva vo forme plátkov, kociek, rezančekov, alebo granulátu.
Produkt nie je vyrobený z GMO sóje.
Prečo je sója zdravá?
Sója obsahuje vysoký obsah bielkovín, ktoré sú dôležité vo výžive človeka, hlavne z dôvodu znižovania výskytu civilizačných ochorení a ich prevencie. Práve kvôli svojmu vysokému obsahu bielkovín sa sója označuje ako rastlinné mäso. Sójové bôby obsahujú 30-40% bielkovín, 28 % sacharidov, 19% tuku a 5% minerálnych látok a vitamínov (A, B, C, E).
Ďalším plusom sóje je rozpustná vláknina (má jej viac ako ostatné strukoviny), ktorá predlžuje čas vstrebávania živín a chráni tenké aj hrubé črevo.
Sója sama o sebe na rozdiel od mäsa neobsahuje cholesterol ani iné nasýtené tuky. Preto je ideálnou náhradou mäsa pre ľudí, ktorí si musia strážiť hladinu cholesterolu v krvi. O sóji sa môžete dočítať, že konzumácia sójových výrobkov pomáha aj pri neurózach, depresiách, nervozite a nespavosti. To všetko nielen vďaka lecitínu ale aj tryptofánu, ktorý sa v mozgu podieľa na výrobe serotonínu a ako vieme, tento nervový prenášač ma dočinenia s našou dobrou (či skleslou) náladou.
Tak hurá so sójou k lepšej nálade! 🙂
Tipy na použitie
Sójové plátky varíme vo vode cca 8 min.; ideálne v zeleninovom vývare. Vodu zlejeme a uvarené sójové plátky necháme odkvapkať. Sójové plátky sú vhodné na prípravu mäsových alebo zeleninových jedál, môžeme ich tiež pridať do polievky (riedkej alebo krémovej).
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1321kJ/314kcal; tuky 1,2g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,2g; sacharidy 14g z toho cukry 12g; vláknina 21g; bielkoviny 51g; soľ 0,08g.