Cukrová trstina je vysoká rastlina podobná bambusu. Zrelá trstina sa poseká a ihneď dopraví do spracovateľského závodu. Tam sa rozdrtí a získa sa sladká trstinová šťava. Zo vzniknutej suchej drti, tzv. bagasse, sa vyrába ekologické palivo, ktoré sa používa ako zdroj energie pri výrobe cukru. Potom, čo sa z trstinovej šťavy odstránia mechanické nečistoty usadením a filtráciou, sa šťava zahustí šetrným odparením. Zo vzniknutého hustého sirupu sa trojnásobnou kryštalizáciou získava cukor. Pri prvej kryštalizácii sa oddeľuje svetlý cukor, pri druhej tmavší a pri tretej najtmavší cukor, ktorý je najbohatší na melasu.
Výhody trstinového cukru oproti bielemu cukru
Pozitívom trstinového cukru tmavého v porovnaní s bielym je, že obsahuje aj trstinovú melasu plnú minerálnych látok ako horčík, železo či zinok. Biely rafinovaný cukor melasu a tiež minerálne látky, stopové prvky neobsahuje. Po konzumácii sa rýchlo dostáva do krvi, jeho väčšie množstvo predstavuje pre telo záťaž. Naopak cukor, ktorý je obohatený melasou, sa pomalšie vstrebáva a nemá tým na organizmus také negatívne účinky.
Tipy na použitie
Je vhodný k príprave všetkých druhov pečiva, vianočných sladkostí, na sladenie nápojov, kávy, čaju, na výrobu kompótov a pod.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1700kJ/400kcal; tuky 0g z toho nasýtené mastné kyseliny 0g; sacharidy 100g z toho cukry 100g; bielkoviny 0g; soľ 0g.