Strukovinové cestoviny sú bezgluténová potravina, ktorá je ľahko stráviteľná. Na rozdiel od obilninových cestovín obsahujú vysoký podiel bielkovín s nízkym obsahom sacharidov, vďaka čomu sú dobrou voľbou pri diétach.
Prečo sú cícerové cestoviny zdravé?
Zloženie proteínov strukovín sa približujú k zloženiu proteínov živočíšneho pôvodu. Sú zložené z plnohodnotných bielkovín, čo znamená, že obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, čím sú vhodnou voľbou aj pre vegetariánov. Strukoviny sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov (B komplex okrem B12, A, E). V porovnaní s obilninami sú lepším zdrojom minerálnych látok, ktoré sa menej strácajú počas spracovania a to najmä železo, fosfór, draslík a horčík. V poslednom rade sú zdrojom antioxidantov, ktoré môžu mať priaznivý vplyv na organizmus človeka a oxidačný stres.
Cícer pomáha znižovať cholesterol, predchádzať zápche a zároveň posilňuje nervovú sústavu. Tiež znižuje glykemický index u ľudí trpiacich diabetes mellitus. Je prirodzene bezgluténový, čím je vhodný pre celiatikov. Táto strukovina je ideálna pre tehotné ženy, pretože je bohatá na kyselinu listovú, ktorá zabraňuje chybám nervovej sústavy plodu.
Tipy na použitie
Cestoviny vložíme do 4-5l osolenej vriacej vody a za stáleho miešania varíme 7-9 minút. Po uvarení scedíme a opláchneme pitnou vodou.
Strukovinové cestoviny môžeme použiť ako náhradu klasických cestovín ako prílohu k hlavnému jedlu.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1297kJ/310kcal; tuky 5,9g z toho nasýtené mastné kyseliny 1,1g; sacharidy 44,3g z toho cukry 2,3g; bielkoviny 18,5g; soľ 0,09g.