Prečo je šalatka zdravá?
Šalatka tvorí komplex všetkých nutričných látok z rôznych druhov semien a orechov. Slnečnicové semená patria z nutričného hľadiska k významným rastlinným potravinám. Sú ľahko stráviteľné a bohaté na bielkoviny, tuky, vitamíny (B, E) a minerálne látky (zinok, draslík, fosfor).
Tekvica patrí s určitosťou do skupiny zelenín. Možno aj preto je taká zdravá pochúťka. Tekvicová jadrá obsahujú vitamíny A, B, D, K a E. O tekvici sa môžeme dočítať tiež, že je zdrojom esenciálnych aminokyselín, ktoré sú pre život nevyhnutné.
O ľanovom semene je známe, že je jedným z najbohatších zdrojov omega – 3 mastných kyselín a fytoestrogénu. Ľanové semeno prispieva tiež k dobrému zdravotnému stavu nášho srdca, obranného systému organizmu a pri zápaloch. Často sa odporúča pri problémoch s trávením.
Píniové oriešky svojím zložením podporujú imunitný systém, trávenie a prečisťujú tráviaci trakt. Konzumáciou orieškov si dokážeme prečistiť cievy od nadbytočného tuku. Ako iné orechy aj píniové upokojujú nervový systém. Sú vhodnou voľbou pri chudnutí.
Tipy na použitie
Šalatka sa používa na ochutenie šalátov alebo hlavného jedla. Šalátovú zmes je možné konzumovať aj v surovom stave, poprípade opražiť na panvici, čím získajú chrumkavú a voňavú chuť.
Letný zeleninový šalát s opraženými semienkami a feta syrom
Sezónnu zeleninu (paradajky, uhorku, pór, zelený šalát) si pokrájame na menšie kúsky. Pokvapkáme olivovým olejom. Rozohrejeme si panvicu a nasypeme šalatku. Necháme pražiť cca 5 minút, kým semienka nezískajú zlatistú farbu. Takto pripravenou orieškovou zmesou posypeme šalát. Podávame s na kocky nakrájaným feta syrom.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Zloženie: slnečnica lúpaná 50%, tekvica lúpaná 30%, ľanové semienka 10%, sezam 5%, píniové oriešky 5%.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 2454kJ/586kcal; tuky 52,01g z toho nasýtené mastné kyseliny 6,7g; sacharidy <1g z toho cukry <1g; bielkoviny 24,61g; soľ 0,27g.