Šošovica červená – lúpaná BIO
Ak potrebujete rýchlo a zdravo navariť bio červená šošovica je tou pravou prísadou. Vďaka tomu, že je zbavená hnedočervenej šupky je jej príprava veľmi rýchla, a taktiež vedie k zlepšenej stráviteľnosti a k zníženiu nadúvania. Práve preto je veľmi vhodná pre deti, na prípravu kaše, pyré, polievok a pomazánok.
Prečo je šošovica zdravá?
Šošovica je zo všetkých strukovín najbohatšia na bielkoviny a obsahuje najmenej tukov. Považujeme ju za nízkotučnú a nízkokalorickú diétnu strukovinu. Je zdrojom vitamínov a minerálnych látok, ako sú vápnik, železo, selén, fosfor a zinok. Zastúpené vitamíny skupiny B povzbudzujú látkovú premenu. Šošovica je dôležitá pri liečbe rakoviny čreva a srdcových chorobách. Taktiež obsahuje vlákninu, ktorá podporuje peristaltiku čriev a vyprázdňovanie. Z chemického zloženia šošovica obsahuje oveľa viac vápnika ako obilniny a železa ako špenát. Železo podporuje tvorbu a obnovu krvi, preto konzumácia šošovice je prospešná aj pre ľudí s anémiou. Tiež je vhodná pre ľudí, ktorých trápia depresie, neurózy, či smútok.
Tipy na použitie
Šošovicu červenú pred prípravou opláchnite v sitku a dajte ju do hrnca. Zalejte ju vodou v pomere 1 diel šošovice na 2 diely vody. Môžete pridať bobkový list a sušené bylinky. Priveďte ju k varu, ale akonáhle začne vrieť, znížte plameň, aby šošovica nebublala. Varte ju približne 15-20 minút na miernom ohni a následne sceďte. Soľ pridajte až na záver.
Šošovica červená nemú takú výraznú chuť a vôňu ako ostatné strukoviny. Môžeme ju použiť ako náhradu klasickej šošovice do polievok, prívarkov a pod. Červená šošovica je veľmi vhodná pre deti na prípravu kaše, pyré alebo pomazánok.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje v 100g výrobku: energia 1471kJ/348kcal; tuky 1,5g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,2g; sacharidy 52g z toho cukry 1,7g; bielkoviny 26g; <soľ 0,01g.