Špaldové vločky sa vyrábajú navlhčením obilného zrna v pare a jeho následným lisovaním. Musíte ich nechať nasiaknuť vodu z mlieka alebo jogurtu trošku dlhšie, ako bežné ovsené vločky.
Prečo je špalda zdravá?
Špalda je známa svojou vysokou nutričnou hodnotou, ľahkou stráviteľnosťou a chutnosťou. Zrno pšenice špaldy je charakteristické vysokým obsahom bielkovín. Je zdrojom nasýtených mastných kyselín, ale nie cholesterolu. Zaujímavý je obsah ß – karoténu a thiokyanatanu, ktoré pôsobia regeneračne na telové bunky a chránia proti infekciám. Špalda obsahuje tiež vyšší obsah draslíka, vápnika, fosfóru, horčíka, zinku a vitamínov skupiny B. Obsah sacharidov je asi 68 % a ide o pomaly sa vstrebávajúce cukry, predovšetkým o škrobové látky a vlákninu. Zo zdravotného hľadiska sa špalde pripisujú pozitívne účinky na trávenie, črevnú peristaltiku a stimuláciu imunitného systému. Taktiež pre svoj nízky glykemický index je vhodná pre diabetikov a ľudí s tráviacimi problémami.
Tipy na použitie
Vločky po zaliatí mliekom, alebo vodou naberajú na objeme, preto majú tvoriť max. 30% objemu porcie. Vhodné je pridať ich do jogurtu alebo mlieka. Výborné sú v kombinácii s ovocím – môžete si z nich pripraviť raňajkové müsli. Môžu sa použiť na prípravu kaše. Keď ich pomeliete, môžete ich použiť ako náhradu špaldovej múky pri pečení.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1510kJ/357kcal; tuky 2,9g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,2g; sacharidy 64g z toho cukry 1,7g; bielkoviny 14,0g; soľ 0,03g.