Popis
Viaczrnná kaša je vyrobená zo pšena, jačmenných krúpov, kukuričnej krupice, ovsa, pšenice, raži, kukuričných klíčkov bez pridania mlieka alebo cukru.
Prečo je viaczrnná kaša zdravá?
Pokrmy zo pšena sú veľmi výživné, sýte a s vysokým obsahom vlákniny. Sú bohatým zdrojom minerálov, a preto sú vhodné pri stavoch vyčerpanosti a úrazoch. Svojím vysokým obsahom železa sú výbornou potravinou pre chudokrvné deti i dospelých.
Kukurica okrem vody obsahuje uhľohydráty, proteíny, minerálne látky a vlákninu, ktorá stimuluje pohyb čriev a bojuje proti zápche. Je známe, že kukurica má viac bielkovín ako iná čerstvá zelenina. Taktiež je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B.
Ovos je obilnina, ktorá je bohatá na ß-glukány, rastlinné steroly, nenasýtené mastné kyseliny, antioxidanty a vlákninu. Ovos má prirodzene vysoký obsah vlákniny (75-80%).
Raž obsahuje asi 70% sacharidov, 9-15 % bielkovín, 1,5 % tuku, vlákninu a veľa minerálnych prvkov (draslík, fosfor, železo, vápnik, sodík).
Pšenica a z nej následne vyrobené mlynské produkty sú cenným zdrojom nutrične významných sacharidov, lipidov, rastlinných bielkovín, vlákniny, ale aj vitamínov (A, B, C, E) a minerálnych látok (vápnik, fosfor, horčík, zinok).
Tipy na použitie
Do horúceho mlieka alebo vody postupne primiešavame kašu, až docielime požadovanú hustotu. Necháme odstáť 2-3 min. Viaczrnná kaša je veľmi chutná aj bez pridania cukru, podávaná s nakrájaným banánom a posekanými orechmi.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1530kJ/360kcal; tuky 2,5g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,6g; sacharidy 68g z toho cukry 1g; vláknina 9,1g; bielkoviny 12g; soľ 0,01g.