Ide o druh veľkej fazule, ktorá sa vyznačuje vysokým obsahom provitamínu A. Je príjemnej sladšej chuti, ktorá pripomína jedlé gaštany.
Prečo je fazuľa maslová zdravá?
Fazuľa je dieteticky veľmi zaujímavá. Svojim zložením zrna je veľmi hodnotnou potravinou, pretože prakticky obsahuje všetky zložky potrebné na ľudskú výživu. Je bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov (C, B6, K) a minerálnych látok (železo, draslík, zinok, horčík). Priaznivo ovplyvňuje pokožku, pečeň a pľúca. Je výbornou voľbou pri boji s vysokým cholesterolom. Pomáha pri chorobách srdcového, cievného systému a znižuje obsah cukru v krvi. Fazuľa je dôležitým zdrojom polyfenolov, ktoré majú antioxidačné a protirakovinové účinky. Neutralizuje príznaky spôsobené prekyslením organizmu najmä nadmernou konzumáciou mäsa a spracovaných výrobkov.
Tipy na použitie
Deň pred varením fazuľu maslovú namočíme do vody na niekoľko hodín, ideálne na noc. Potom vodu zlejeme. Varíme v novo napustenej vode do mäkka cca 45 min. Následne pokračujeme v ďalšej príprave v závislosti od receptu.
Vhodná je na prípravu polievok, prívarkov, nátierok, šalátov, slaných plniek a podobne.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1371kJ/323kcal; tuky 1,8g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,1g; sacharidy 57g z toho cukry 7,6g; bielkoviny 20g; soľ 0,02g.