Kuskus celozrnný je cestovina, ktorá má guľatý tvar hnedej farby. Celozrnným sa nazýva preto, lebo obsahuje aj šupu zrna, vďaka čomu je výživovo hodnotnejší ako biely. Kuskus je vyrobený z tvrdej pšenice, ktorá sa spracuje na krupicu a potom je formovaná do guliek, ktoré sa následne naparujú a vysušujú. Je vhodnou potravinou pre osoby s intoleranciou na vajíčka.
Príprava kuskusu je rýchla..
Prečo je kuskus zdravý?
Kuskus obsahuje bielkoviny, sacharidy, tuk, celý rad vitamínov a minerálnych látok. Z vitamínov sú hlavne zastúpené vitamíny B, E, K, kyselina listová a z minerálnych látok hlavne železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík a zinok. Vďaka obsahu vlákniny a iných účinných látok podporuje trávenie a peristaltiku čriev. Táto potravina je vhodná pri chudnutí a aj ako súčasť zdravého životného štýlu. Napomáha vyrovnávať hladinu cukru v krvi, preto je vhodný pre diabetikov.
Tipy na použitie
Príprava kuskusu je jednoduchá. Kuskus stačí zaliať vriacou osolenou vodou alebo vývarom tak, aby hladina vody siahala aspoň 0,5 cm nad kuskus. Prikryjeme pokrievkou a necháme odstáť 5 min, aby napučal.
Dokáže veľmi dobre zasýtiť, preto je vhodný ako súčasť hlavného jedla alebo ľahkej večere. Podávať ho môžete k mäsu, so syrom a s rôznymi omáčkami. Výborný je ako súčasť zeleninového šalátu. Na sladko ho môžete pridávať do tvarohu, jogurtu, mlieka.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1400kJ/330kcal; tuky 1g z toho nasýtené mastné kyseliny 0g; sacharidy 65g z toho cukry 0g; bielkoviny 11,5g; soľ 0,010g.