Špaldová kaša je 100% vyrobená zo špaldy. Je bez pridaného cukru či soli.
Pšenica špalda je jednou z najstarších kultúrnych obilnín, pestovaná v Európe už pred 8 000 rokmi. V prehistorickej dobe však bola pestovaná i na Blízkom Východe, v Egypte, poznali ju i Kelti, či Germáni.
Produkt nie je vyrobený z GMO pšenice špaldy.
Prečo je špalda zdravá?
Špalda je známa svojou vysokou nutričnou hodnotou, ľahkou stráviteľnosťou a chutnosťou. Zrno pšenice špaldy je charakteristické vysokým obsahom bielkovín. Je zdrojom nasýtených mastných kyselín, ale nie cholesterolu. Zaujímavý je obsah ß – karoténu a thiokyanatanu, ktoré pôsobia regeneračne na telové bunky a chránia proti infekciám. Špalda obsahuje tiež vyšší obsah draslíka, vápnika, fosfóru, horčíka, zinku a vitamínov skupiny B. Obsah sacharidov je asi 68 % a ide o pomaly sa vstrebávajúce cukry, predovšetkým o škrobové látky a vlákninu. Zo zdravotného hľadiska sa špalde pripisujú pozitívne účinky na trávenie, črevnú peristaltiku a stimuláciu imunitného systému. Taktiež pre svoj nízky glykemický index je vhodná pre diabetikov a ľudí s tráviacimi problémami.
Tipy na použitie
Do horúceho mlieka alebo vody postupne primiešavame kašu, až docielime požadovanú hustotu. Necháme odstáť 2-3 min. Špaldová kaša je veľmi chutná aj bez pridania cukru, podávaná s nakrájaným banánom a posekanými orechmi.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1520kJ/360kcal; tuky 2,2g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,5g; sacharidy 66g z toho cukry 0,7g; bielkoviny 12g; soľ <0,01g, vláknina 9,2.