Popis
Pohánka lámanka sa vyrába lámaním pohánkového zrna. Pohánka nie je klasickou obilninou. Pôvodne bola považovaná za potravinu chudobných, dnes je to vyhľadávaný potravinový zázrak, ktorý pripravuje aj luxusné reštaurácie. Zaujímavé je, že je veľmi citlivá na chemikálie, preto sa môže pestovať výlučne v nekontaminovaných pôdach. Je prirodzene bezgluténová.
Prečo je pohánka zdravá?
Pohánka sa v súčasnej dobe považuje za diétnu potravinu, ktorá má uplatnenie predovšetkým v racionálnej výžive. Je nutrične hodnotná, ľahko stráviteľná a obsahuje vlákninu. Zrná pohánky sú zdrojom kvalitných bielkovín s vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín (najmä lyzínu), vitamínov (najmä skupiny B, C, E) a minerálnych látok (horčík, draslík, fosfor). Pohánka neobsahuje glutén, takže je vhodná pre pacientov, ktorý trpia intoleranciou na glutén. Pohánka má priaznivý vplyv na cievny systém, pečeň a tráviace ústrojenstvo.
Tipy na použitie
Pohánka lámanka je vhodná do hotových polievok, nátierok alebo ako príloha k hlavnému jedlu. Z pohánky lámanky si môžete pripraviť aj chutné kaše s ovocím a orieškami značky Ravita. Veľkou výhodou lámanky je, že ju nemusíte variť a stačí ju zaliať vriacou vodou v pomere 1:1,5 (lámanka:voda).
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1468kJ/346kcal; tuky 0,2g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,5g; sacharidy 68g z toho cukry 1,4g; bielkoviny 12g; soľ 0g.