Quinoa (Mrlík čílsky) je tradičné jedlo Inkov. Vyzerá ako kuskus alebo proso, no ide skôr o pseudoobilninu. Vyznačuje sa rýchlou prípravou a príjemnou chuťou. Pripraviť ju môžete na slano alebo sladko. Je skvelou alternatívou ryži alebo tarhoni, nahradiť ňou môžete napr. aj ovsené vločky. Je prirodzene bezgluténová, čo ocenia hlavne celiatici.
Prečo je quinoa zdravá?
Túto super potravinu obľubujú hlavne vegáni a športovci. O quinoi je známe, že má vysoký obsah bielkovín a sacharidov. Údajne ako jedna z mála rastlín obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, ktoré sú veľmi dôležité pre naše zdravie, ale telo si ich samé nevie vyrobiť a ich príjem z potravy je dosť obmedzený. Má nízky glykemický index, čo ocenia pacienti s diabetesom. Je bohatým zdrojom vitamínov (E, B, kyselina listová) a minerálnych látok (horčík, vápnik, železo, zinok). Prirodzene pomáha znižovať krvný tlak, a je vhodnou prevenciou proti ochoreniam srdca. Quinoa obsahuje aj antioxidačne účinné látky, ktoré majú priaznivý vplyv na organizmus človeka.
Ak chcete ešte zvýšiť jej výživovú hodnotu, nechajte ju naklíčiť. Ku klíčeniu dochádza už po cca 3 hodinách po jej namočení vo vode.
Tipy na použitie
Pripravujte ju v pomere 1 diel quinoi k 2 dielom vody alebo zeleninového vývaru. Vodu najprv priveďte k varu, potom pridajte quinou. Varte cca 15-20 minút. Quinoa nasiakne vodu a zaujímavo zmení svoj vzhľad – z pôvodných guličiek sa stanú guličky, okolo ktorých vznikne jemný prstenec. Naklíčenú quinou môžete pridať do rôznych ľahkých zeleninových šalátov.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku : energia 1549,1kJ/370kcal; tuky 5,2g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,7g; sacharidy 67,8g z toho cukry 0g; bielkoviny 14,4g; soľ 0,005g.