Ryža pochádza z tropickej a subtropickej južnej a juhovýchodnej Ázie a Afriky. Staré čínske príslovie hovorí: „Ryža nie je potravina. Ryža je život.“ Ryža je vyhľadávaná, pretože je prirodzene bezgluténová. Vyrába sa z nej ryžová múka, kaša a pod.
Prečo je ryža zdravá?
Ryža je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B a minerálnych látok, najmä fosforu, draslíka a železa. Napriek nízkemu obsahu vlákniny ryža obsahuje škroby rezistentné tráveniu, ktoré účinkujú ako diétna vláknina. Škrob v bielej aj hnedej ryži sa trávi a absorbuje pomaly, ale pri tom trvale uvoľňuje do krvi glukózu. Vďaka tomu si diabetici dokážu kontrolovať hladinu cukru v krvi. Ryža neobsahuje glutén, preto je vhodná pre celiatikov. Taktiež je vhodnou redukčnou potravinou. Používa sa na liečenie tráviacich problémov. Ryža mierne odvodňuje, zbavuje telo škodlivín a je dobrou prevenciou obličkových kameňov. Ryža je navyše odporúčaná ako súčasť pooperačnej diéty, pretože nezaťažuje tráviaci trakt.
Tipy na použitie
Ryžu pred prípravou opláchneme vodou a usušíme. Rozohrejeme olej, ryžu krátko opražíme. Pridáme soľ a vodu v pomere 1 diel ryže k 2 dielom vody. Varíme na miernom ohni pod pokrievkou do mäkka (cca 20 min).
Ryže je všestranne spracujúca sa potravina, varí sa z nej kaša, je vhodná ako príloha ku hlavnému jedlu. Známa je tiež jej príprava na sladko.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1510kJ/356kcal; tuky 2,5g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,4g; sacharidy 75g z toho cukry 0,4g; bielkoviny 9,7g; soľ <0,01g.