Slnečnicové semená sú plody slnečnice ročnej, ktorá pochádza z Mexika. Americkí Indiáni ju pestovali už pred tritisíc rokmi. Do Európy ju doviezli španielskí moreplavci. Lány slnečníc lahodia oku aj na Slovensku, preto nie je o slnečnicové semiačka núdza.
Prečo je slnečnica lúpaná zdravá?
Slnečnicové semená patria z nutričného hľadiska k významným rastlinným potravinám. Sú ľahko stráviteľné a bohaté na bielkoviny, tuky, vitamíny (B, E) a minerálne látky (zinok, draslík, fosfor). Slnečnicové semená znižujú krvný tlak a cholesterol. Ich konzumácia znižuje riziko výskytu kardiovaskulárnych ochorení. Svojim zložením zlepšujú činnosť štítnej žľazy a priaznivo pôsobia na vlasy. Obsahujú antioxidačne účinné látky, ktoré prospievajú všetkým tým, ktorí si nezdravou životosprávou a nadmerným cvičením zvyšujú tvorbu voľných radikálov v tele. Zo slnečnicových semien možno uvariť aj čaj podporujúci vylučovanie hlienu, čo účinne pomáha proti kašľu. Veľa žien konzumuje slnečnicové semienka, aby posilnili svoje nechty. Je tiež známe, že upravujú aj priľnavosť krvných doštičiek, čo znižuje riziko tvorby krvných zrazenín a vzniku infarktu myokardu. Majú tiež silný protirakovinový účinok.
Tipy na použitie
Slnečnicu lúpanú môžeme pridať do cesta, ale aj posypať koláče, pečivo a chlieb. Môžeme ju pridávať do šalátov, obilnín, müsli, ale aj do polievok a samozrejme vyrába sa z nej kvalitný olej.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 2245,1kJ/ 584kcal; tuky 51,46g z toho nasýtené mastné kyseliny 4,45g; sacharidy 20g z toho cukry 2,6g; bielkoviny 20,78g; soľ 0,009g.