Celozrnná múka sa melie inak, ako múka biela. Je nutné mlieť ju (ideálne) medzi kameňmi, čo je mechanický proces, ktorý trvá dosť dlho. To znamená, že taká múka sa vyrába oveľa pomalšie a má oveľa kratšiu trvanlivosť. Špaldová pšeničná múka celozrnná sa melie zo pšenice špaldy.
Špalda je druh pšenice. Bola pestovaná v Európe už pred 8000 rokmi. Pestovali ju Egypťania, Kelti a Germáni. V súčasnosti je špalda považovaná za zdravšiu alternatívu pšenice s vyšším podielom minerálnych látok, vlákniny a nižším obsahom gluténu. Dodáva jedlu jemnú orieškovú chuť.
Prečo je špalda zdravá?
Špalda je známa svojou vysokou nutričnou hodnotou, ľahkou stráviteľnosťou a chutnosťou. Zrno pšenice špaldy je charakteristické vysokým obsahom bielkovín. Je zdrojom nasýtených mastných kyselín, ale nie cholesterolu. Zaujímavý je obsah ß – karoténu a thiokyanatanu, ktoré pôsobia regeneračne na telové bunky a chránia proti infekciám. Špalda obsahuje tiež vyšší obsah draslíka, vápnika, fosfóru, horčíka, zinku a vitamínov skupiny B. Obsah sacharidov je asi 68 % a ide o pomaly sa vstrebávajúce cukry, predovšetkým o škrobové látky a vlákninu. Zo zdravotného hľadiska sa špalde pripisujú pozitívne účinky na trávenie, črevnú peristaltiku a stimuláciu imunitného systému. Taktiež pre svoj nízky glykemický index je vhodná pre diabetikov a ľudí s tráviacimi problémami.
Tipy na použitie
Špaldovou celozrnnou múkou môžeme nahradiť klasickú pšeničnú múku na prípravu celozrnného chleba, pečiva, keksov, koláčov, placiek a iných dobrôt. Má jemne orieškovú chuť.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1445kJ/ 342kcal; tuky 2,2g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,3g; sacharidy 62g z toho cukry 2g; bielkoviny 14g; soľ <0,01g.
Gabika
Obsahuje táto špaldová múka lepok?
ravita
Milá Gabika,
špalda je odroda pšenice a teda áno špalda lepok obsahuje :). Taktiež aj naša špaldová múka.
Krásny deň prajeme z Ravity