Celozrnná múka sa melie inak, ako múka biela. Je nutné mlieť ju (ideálne) medzi kameňmi, čo je mechanický proces, ktorý trvá dosť dlho. To znamená, že taká múka sa vyrába oveľa pomalšie a má oveľa kratšiu trvanlivosť. Celozrnná pšeničná múka sa melie zo pšenice. Pšenicu ľudia pestujú už viac ako 5000 rokov je z hľadiska produkovaného množstva i kvality rastlinných bielkovín na prvom mieste. Pestuje sa veľkoplošne na všetkých kontinentoch s výnimkou Antarktídy.
Prečo je pšenica zdravá?
Pšenica a z nej následne vyrobené mlynské produkty sú cenným zdrojom nutrične významných sacharidov, lipidov, rastlinných bielkovín, vlákniny, ale aj vitamínov (A, B, C, E) a minerálnych látok (vápnik, fosfor, horčík, zinok). Z dietetického hľadiska je dôležité, že dvojzrnka je ľahko stráviteľná, neobsahuje antinutritívne zložky. Pôsobí priaznivo i na tráviaci trakt a má pozitívny účinok na znižovanie obsahu cholesterolu v krvi.
Tipy na použitie
Múka celozrnná je vhodná do pečiva, koláčov, cestovín, varenia,po pridaní mlieka alebo vody si môžete znej urobiť kašu, a pod.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1418kJ/339kcal; tuky 1,9g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,3g; sacharidy 72,6g z toho cukry 0,4g; bielkoviny 13,7g; soľ 0,05g.