Bazový sirup s trstinovým cukrom
Potrebujeme: 2 litre vody, 30ks kvetov bazy čiernej, 1,5kg trstinového cukru Ravita, 50 g kyseliny citrónovej, 3 ks limetky, 1ks citrón.
Príprava: ráno si v hrnci prevaríme 2 litre vody a necháme dopoludnia vychladnúť. Bazové kvety oprášte od chrobáčikov a mušiek a ostrihajte tvrdé časti kvetov (konáriky , stonky). Do vody izbovej teploty pridáme kyselinu citrónovú, šťavu z citróna a z jednej limetky. Dve limetky nakrájajte na štvrťky a pridajte do vody spolu s kvetmi. Takto pripravený nápoj nechajte odpočívať 24 hodín na chladnom a tmavom mieste. Sem tam premiešajte.
Na druhý deň preceďte vodu cez čistú gazu a odstráňte všetky drobné časti kvetov. Vysypte do vody trstinový cukor Ravita a celú zmes zohrejte na miernom plameni. Keď je voda teplá (nie vriaca) vypnite sporák a za občasného miešania nechajte roztopiť všetok cukor. Hotový nápoj vlejte do vopred pripravených (poriadne očistených fliaš) a uzatvorte. Nápoj podávjte riedený vodou podľa chuti.
Baza obsahuje vlákninu, sacharidy, vitamíny A, B, C, železo aj organické kyseliny..
Z bazového sirupu si môžete pripraviť chutný a osviežujúci nápoj. Odporúča sa konzumovať maximálne 2- 3 krát do týždňa.
Ozvlaštniť si ho môžete medovkou, mätou a kockami ľadu. Spolu s cukorm.
Prečo sme použili trstinový cukor ?
Trstinový cukor Demerara pochádza z ostrova Maurícius, kde rastie v čistom prostredí na úrodnej pôde vulkanického typu, ktorá je bohatá na minerálne látky. Obsahuje sacharúzu ale aj fruktózu a glukózu vďaka čomu je v organizme lepšie stráviteľný v porovnaní s bielym rafinovaným cukrom.