Ciroková kaša značky Ravita je vyrobená bez pridania mlieka alebo cukru. Príprava kaše je veľmi jednoduchá. Cirokovú kašu primiešavame do horúcej vody alebo mlieka do docielenia požadovanej hustoty.
Zloženie: cirok 60%, ryža 40%
Prečo je Cirok zdravý?
Cirok je dobre porovnateľný z hľadiska výživovej hodnoty s inými obilninami. Obsahuje 63% škrobu, 11% bielkovín , 3% tuku a 6% vlákniny, avšak obsah týchto látok je ovplyvnený podmienkami pestovania.
Medzi biologicky cenné látky ciroku patria fenolické kyseliny, ako sú kyselina protokatechová, hydroxybenzoová, vanilová, kávová, ferulová a kyselina škoricová. Tieto kyseliny sa vyznačujú svojou antioxidačnou aktivitou.
Z minerálnych látok je v ciroku zaujímavý obsah fosforu, horčíka, železa, zinku, medi a chrómu. Z vitamínov sú zastúpené vitamíny B1, B3, B6, kyselina listová a kyselina pantoténová, ktoré sú dôležité pre metabolické spracovanie prijatých živín a nenahraditeľné pri syntéze hormónov. Železo a niacín (vitamín B3) podporujú obehový systém krvi a železo podporuje správne fungovanie obehového systému. Cirok môže priaznivo ovplyvniť biologické procesy pri diabete a inzulínovej rezistencii, ako aj napomôcť pri správnom udržiavaní hladiny cholesterolu v krvi.
Tipy na použitie
Do horúceho mlieka alebo vody postupne primiešavame kašu, až docielime požadovanú hustotu. Necháme odstáť 2-3 min. Môžeme po vrchu posypať ovocím, prípadne kúskami čokolády. Výborná je s čerstvými jahodami a malinami v lete ako rýchly letný dezert.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1586kJ/375kcal; tuky 2,9g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,4g; sacharidy 74g z toho cukry 0,5g; vláknina 6g; bielkoviny 9,8g; soľ 0,01g.