Celozrnné špaldové cestoviny sú zdravšou alternatívou cestovín zo pšeničnej múky. Vďaka obsahu pomletých celých zŕn špaldy obsahujú viac výživných látok, minerálov, vlákniny a majú nižší glykemický index. Špalda obsahuje glutén, ktorý má iné zloženie ako klasický pšeničný glutén, preto špaldu dobre znášajú aj niektorí celiatici. Avšak sa o jej konzumácii, pokiaľ máte intoleranciu voči gluténu, radšej poraďte so svojím lekárom. V našej ponuke nájdete široké rezance, vretená, fliačky, tarhoňu
Prečo je špalda zdravá?
Špalda je známa svojou vysokou nutričnou hodnotou, ľahkou stráviteľnosťou a chutnosťou. Zrno pšenice špaldy je charakteristické vysokým obsahom bielkovín. Je zdrojom nasýtených mastných kyselín, ale nie cholesterolu. Zaujímavý je obsah ß – karoténu a thiokyanatanu, ktoré pôsobia regeneračne na telové bunky a chránia proti infekciám. Špalda obsahuje tiež vyšší obsah draslíka, vápnika, fosfóru, horčíka, zinku a vitamínov skupiny B. Obsah sacharidov je asi 68 % a ide o pomaly sa vstrebávajúce cukry, predovšetkým o škrobové látky a vlákninu. Zo zdravotného hľadiska sa špalde pripisujú pozitívne účinky na trávenie, črevnú peristaltiku a stimuláciu imunitného systému. Taktiež pre svoj nízky glykemický index je vhodná pre diabetikov a ľudí s tráviacimi problémami.
Tipy na použitie
Cestoviny vložíme do osolenej vriacej vody (1l vody na 100g cestovín) a za stáleho miešania varíme 4-5 minút. Po uvarení scedíme a opláchneme pitnou vodou.
Špaldovú cestovinu – tarhoňu môžeme použiť ako náhradu klasických cestovín a tarhone ako prílohu k hlavnému jedlu.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1482kJ/354kcal; tuky 2,7g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,44g; sacharidy 60g z toho cukry 2,95 g; bielkoviny 16,14g; soľ 0,234g.