Cirokové vločky
Cirokové vločky sú vyrobené len z ciroku špeciálnou technológiou. Cirok je stará a dlhodobo využívaná kultúrna obilnina. Pochádza z Etiópie, odkiaľ sa rozšíril do Afriky a následne do Indie a Číny. Cirok je tropická rastlina, ktorá rastie v polosuchých oblastiach sveta. Plodom je zrno bielej až hnedej farby, guľovitého tvaru , ktoré je pokryté šupkou (plevou). Je prirodzene bezgluténový, čo ocenia hlavne celiatici.
Pri súčasnom trende smerujúcom k biologicky plnohodnotnej strave sa cirok stáva stále viac obľúbeným.
Prečo je cirok zdravý?
Cirok je dobre porovnateľný z hľadiska výživovej hodnoty s inými obilninami. Obsahuje 63% škrobu, 11% bielkovín , 3% tuku a 6% vlákniny, avšak obsah týchto látok je ovplyvnený podmienkami pestovania.
Medzi biologicky cenné látky ciroku patria fenolické kyseliny, ako sú kyselina protokatechová, hydroxybenzoová, vanilová, kávova, ferulová a kyselina škoricová. Tieto kyseliny sa vyznačujú svojou antioxidačnou aktivitou.
Z minerálnych látok je v ciroku zaujímavý obsah fosforu, horčíka, železa, zinku, medi a chrómu. Z vitamínov sú zastúpené vitamíny B1, B3, B6, kyselina listová a kyselina pantoténová, ktoré sú dôležité pre metabolické spracovanie prijatých živín a nenahraditeľné pri syntéze hormónov. Železo a niacín (vitamín B3) podporujú obehový systém krvi a železo podporuje správne fungovanie obehového systému. Cirok môže priaznivo ovplyvniť biologické procesy pri diabete a inzulínovej rezistencii, ako aj napomôcť pri správnom udržiavaní hladiny cholesterolu v krvi.
Tipy na použitie
Vločky sú výborné na prípravu obilnej kaše alebo na ochutenie jogurtov a mlieka spolu s orieškami, alebo sušeným ovocím Ravita. Sú vhodné na zahustenie polievok, ale môžete ich pridať napríklad aj do fašírok.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1514kJ/358kcal; tuky 1,79g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,29g; sacharidy 76,1g z toho cukry 0g; bielkoviny 6,5g; soľ 0,039g.