Zaoberáme sa výrobou, predajom a distribúciou potravín zdravej výživy. Portfólio našej spoločnosti tvorí sortiment celozrnných, bezgluténových, bezlaktózových produktov a produktov patriacich do racionálnej výživy. Na slovenskom trhu pôsobíme 18 rokov a počas celého obdobia je našou snahou dbať na kvalitu používaných surovín a produktov, ako aj na tradíciu vyplývajúcu zo slovenského trhu. Neustále sa snažíme zlepšovať sortiment, prinášať nové produkty a poskytovať zákazníkom 100% služby. Náš tím je zložený z ľudí, pre ktorých je Ravita životným štýlom a dušou. Jednoducho povedané máme radi našu prácu a radi ju posúvame k Vám. :)

Baker

Sleduj nás:
Title Image

Cirok

Zdroj nenasýtených mastných kyselín, bielkovín a vlákniny.

Cirok

Cirok je stará a dlhodobo využívaná kultúrna obilnina. Pochádza z Etiópie, odkiaľ sa rozšíril do Afriky a následne do Indie a Číny. Cirok je tropická rastlina, ktorá rastie v polosuchých oblastiach sveta. Plodom je zrno bielej až hnedej farby, guľovitého tvaru , ktoré je pokryté šupkou (plevou). Je prirodzene bezgluténový, čo ocenia hlavne celiatici.

Pri súčasnom trende smerujúcom k biologicky plnohodnotnej strave sa cirok stáva stále viac obľúbeným .

Prečo je cirok zdravý?

Cirok je dobre porovnateľný z hľadiska výživovej hodnoty s inými obilninami. Obsahuje 63% škrobu, 11% bielkovín , 3% tuku a 6% vlákniny, avšak obsah týchto látok je ovplyvnený podmienkami pestovania.

Medzi biologicky cenné látky ciroku patria fenolické kyseliny, ako sú kyselina protokatechová, hydroxybenzoová, vanilová, kávová, ferulová a kyselina škoricová. Tieto kyseliny sa vyznačujú svojou antioxidačnou aktivitou.

Z minerálnych látok je v ciroku zaujímavý obsah fosforu, horčíka, železa, zinku, medi a chrómu. Z vitamínov sú zastúpené vitamíny B1, B3, B6, kyselina listová a kyselina pantoténová, ktoré sú dôležité pre metabolické spracovanie prijatých živín a nenahraditeľné pri syntéze hormónov. Železo a niacín (vitamín B3) podporujú obehový systém krvi a železo podporuje správne fungovanie obehového systému. Cirok môže priaznivo ovplyvniť biologické procesy pri diabete a inzulínovej rezistencii, ako aj napomôcť pri správnom udržiavaní hladiny cholesterolu v krvi.

Tipy na použitie

Príprava ciroku je rovnaká ako príprava iných obilnín. Varíme ho v osolenej vode na miernom ohni v pomere 1:2 (cirok : voda) asi 30 min. Je vhodný ako príloha k hlavnému jedlu alebo na prípravu rizota a šalátov. Cirok sa dá pripraviť aj na sladko s ovocím.

Skladovanie

Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.

Výživové údaje

Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1514kJ/358kcal; tuky 1,79g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,29g; sacharidy 76,1g z toho cukry 0,0g; bielkoviny 6,5g; soľ 0,039g.

Category:

Date:

Tags:

POST A COMMENT