Zloženie: celozrnná múka pšeničná a ražná 40%, ryža, ražná múka, pšeničná múka, pšeničné otruby, kukuričná vláknina, zemiakový škrob, sušená srvátka, soľ.
Prečo je grahamový krehký plátok zdravý?
Cieľom výroby grahamovej múky je jemné pomletie zrna pšenice a raže spolu s otrubami a klíčkovou časťou. Výsledkom je hrubšia, hnedá múka s orechovou a jemne sladkou chuťou. Grahamová múka sa od celozrnnej múky odlišuje trocha hrubšou štruktúrou. Z nutričného hľadiska je podobná celozrnnej múke.
Pšenica a z nej následne vyrobené mlynské produkty sú cenným zdrojom nutrične významných sacharidov, lipidov, rastlinných bielkovín, vlákniny, ale aj vitamínov (A, B, C, E) a minerálnych látok (vápnik, fosfor, horčík, zinok). Z dietetického hľadiska je dôležité, že dvojzrnka je ľahko stráviteľná, neobsahuje antinutritívne zložky. Pôsobí priaznivo i na tráviaci trakt a má pozitívny účinok na znižovanie obsahu cholesterolu v krvi.
Raž obsahuje asi 70% sacharidov, 9-15 % bielkovín, 1,5 % tuku, vlákninu a veľa minerálnych prvkov (draslík, fosfor, železo, vápnik, sodík). O celozrnnej ražnej múke je známe, že blahodárne pôsobí na činnosť čriev, proti zápche, hemoroidom, nádorom.
Tipy na použitie
Grahamový krehký plátok je výborný na raňajky, desiatu alebo ako olovrant s nátierkami a zeleninou. Je tiež vhodný ako príloha k polievkam, prívarkom a šalátom. Výborná náhrada bežného pečiva pri rôznych druhoch diét.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1358kJ/324,4kcal; tuky 2g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,4g; sacharidy 69,9g z toho cukry 2,6g; bielkoviny 10,3g; soľ 1,3g.