Hroznový cukor je najrozšírenejší monosacharid, ktorý sa voľne vyskytuje v mnohých plodoch, najmä v hrozne. Jednoduchý (hroznový) cukor sa okamžite vstrebáva do krvi bez zaťaženia zažívacieho ústrojenstva. Je to jediná forma cukru, ktorá prúdi v krvi. Jeho veľkým pozitívom je, že sa z neho nepriberá, avšak aj napriek tomu ho neodporúčame konzumovať v nadmernom množstve.
Výhody hroznového cukru
Napomáha chorým prekonávať choroby a urýchľuje zotavenie organizmu vyčerpaného športom, chorobou i prácou. Podporuje trávenie, pôsobí priaznivo na nervy v stresových situáciách, podporuje tiež výživu krvných doštičiek, pozornosť a pamäť. Zvyšuje ale chuť do jedla, takže pri redukčných diétach opatrne. Pri zvýšenej konzumácií proteínov sa užíva glukóza pre lepšie spracovanie bielkovín v organizme.
Sladivosť a spôsob dávkovania
Glukóza je kaloricky rovnako výdatná ako repný cukor, má však nižšiu sladivosť, približne o 20%. Lyžička glukózy sladí ako 0,8 lyžičky cukru. Denná dávka sa doporučuje: 20 – 35 g, Pri zvýšenej námahe sa denná dávka môže zvýšiť trojnásobne: 30-35 g počas dňa niekoľkokrát denne, maximálne však 30 g za hodinu.
Tipy na použitie
Výborne sa hodí na prípravu rôznych energetických nápojov. Môžete ho pridávať do vody, minerálok, citronády, čaju, kávy, ovocných alebo zeleninových štiav. Glukózou taktiež môžete ochutiť jogurty, vločky, pudingy, kompóty a koláče.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1551kJ/365kcal; tuky 0g z toho nasýtené mastné kyseliny 0g; sacharidy 91g z toho cukry 91g; bielkoviny 0g; soľ 0,005g.