Bulgur je obľúbený hlavne pri rýchlom no zdravom varení, keďže jeho príprava je skutočne jednoduchá a časovo nenáročná. Pšeničný celozrnný bulgur je vyrábaný namáčaním a sušením pšenice. Pri tomto procese dochádza k premene škrobov na cukor a tým sa stáva zrno ľahko stráviteľným a vystupuje jeho nezameniteľná, ľahko oriešková- obilná chuť.
Prečo je bulgur zdravý?
U bulguru sa cení jeho jednoduchá príprava, oriešková chuť, ľahká stráviteľnosť, vysoká nutričná hodnota a vysoký obsah vlákniny, sacharidov, vitamínov – najmä vitamínu A a nízky obsah tuku. Je bohatý na fosfor, horčík, selén a železo. Čo sa týka zdravotných benefitov pre ľudské telo, tak vláknina obsiahnutá v bulgure podporuje správnu činnosť čriev a nervovej sústavy. Znižuje napr. chuť na sladké a dokáže skvele zasýtiť. Pomáha urýchľovať metabolizmus a pomáha detoxikovať hrubé črevo.
Tipy na použitie
Používa sa ako príloha k hlavným jedlám, na prípravu kaše či rizota. Spôsob prípravy je podobný ako u ryže (varí sa v 2- násobku ochutenej vody cca 10-12 minút na miernom plameni). Nie je potrebné ho vopred namočiť.
Bulgur sa používa ako príloha k hlavnému jedlu. Môžeme z neho pripraviť aj chutné rizotto, kde bulgur použijeme ako náhradu klasickej ryže. Taktiež sa dá použiť na prípravu šalátov, fašírok alebo do polievok.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1512kJ/380kcal; tuky 1,7g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,2g; sacharidy 73g z toho cukry 2,8g; bielkoviny 11g; soľ 0,12g.