Lieskovce sú plodom kra liesky obyčajnej. Sú vhodnou stravou, pre každého, kto chce začať variť a jesť zdravé potraviny. Práve jadrá lieskových orechov patria medzi vďačných „upravovateľov“ zdravotného stavu.
Prečo sú lieskovce zdravé?
Lieskové orechy obsahujú vysoké množstvo mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín, ktoré podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému. Sú bohaté na vitamíny skupiny B, E, D a minerálnych látok, ako sú selén horčík, železo a mangán. Môžu ich konzumovať aj ľudia s cukrovkou. Sú zdrojom antioxidantov, ktoré majú blahodarné účinky na organizmus človeka. Konzumácia lieskovcov stimuluje činnosť čriev a bojuje proti zápche, pretože sú zdrojom vlákniny. Svojim zložením pomáhajú pri prevencii anémie a osteoporózy. Zabezpečujú pevné vlasy a nechty. Sú vhodnou voľbou pri redukčných diétach.
Tipy na použitie
Lieskové orechy môžete použiť do koláča, alebo priamo konzumovať, pri jedení ich treba dobre rozhrýzť, alebo postrúhať na jemnom strúhadle, pretože sú ťažko stráviteľné. Môžete si z nich pripraviť orechové mlieko, maslo, pomazánky, dezerty. Výborné sú do kaší, cereálií, jogurtou, koláčov a raw dezertov. Môžete si ich pribaliť na cesty ako snack, desiatu, či olovrant.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 2749kJ/666kcal; tuky 63g z toho nasýtené mastné kyseliny 4,5g; sacharidy 6g z toho cukry 4g; bielkoviny 14,4g; soľ 0g.