Zloženie z piatich zŕn: pšenica 45%, ryža 40%, kukurica 5%, ovos 5%, sója 5%. Expandovaný päťzrnný chlebík je vyrobený bez pridanej soli. Je ľahko stráviteľný a vhodný pri diéte.
Päťzrnný chlebík celozrnný je expandovaný výrobok. Významné na tejto metóde je, že zvýšime stráviteľnosť narušením škrobov a bielkovín, zvýšime nutričnú hodnotu výrobkov a obsah vlákniny.
Prečo je päťzrnný chlebík zdravý?
Pšenica a z nej následne vyrobené mlynské produkty sú cenným zdrojom nutrične významných sacharidov, lipidov, rastlinných bielkovín, vlákniny, ale aj vitamínov (A, B, C, E) a minerálnych látok (vápnik, fosfor, horčík, zinok). Z dietetického hľadiska je dôležité, že dvojzrnka je ľahko stráviteľná, neobsahuje antinutritívne zložky.
Ryža je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B a minerálnych látok, najmä fosforu, draslíka a železa. Napriek nízkemu obsahu vlákniny ryža obsahuje škroby rezistentné tráveniu, ktoré účinkujú ako diétna vláknina. Škrob v bielej aj hnedej ryži sa trávi a absorbuje pomaly, ale pri tom trvale uvoľňuje do krvi glukózu.
Kukurica je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B. Vitamín B1 má blahodarné účinky na mozog a nervový systém. Svojím zložením nám kukurica napomáha udržiavať dobrú hladinu krvného tlaku a funkciu srdca. Má pozitívny vplyv na krvotvorbu, okysličovanie buniek, na posilnenie vlasov a pokožky.
Ovos má prirodzene vysoký obsah vlákniny (75-80%). Zrno má vysoký obsah bielkovín, ktoré majú priaznivý účinok pri telesnej vyčerpanosti, nespavosti, nervových poruchách. Priaznivo ovplyvňuje reguláciu cukru v krvi, podporuje činnosť štítnej žlazy, znižuje výskyt nádorových ochorení zažívacieho traktu a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Sója sama o sebe na rozdiel od mäsa neobsahuje cholesterol ani iné nasýtené tuky. Preto je ideálnou náhradou mäsa pre ľudí, ktorý si musia strážiť hladinu cholesterolu v krvi. O sóji sa môžete dočítať, že konzumácia sójových výrobkov pomáha aj pri neurózach, depresiách, nervozite a nespavosti.
Tipy na použitie
Chlebík je výborný na raňajky, desiatu alebo ako olovrant s nátierkami a zeleninou. Je tiež vhodný ako príloha k polievkam, prívarkom a šalátom. Výborná náhrada bežného pečiva pri rôznych druhoch diét.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1565kJ/374kcal; tuky 2,3g z toho nasýtené mastné kyseliny 1,1g; sacharidy 72,8g z toho cukry 0,6g; bielkoviny 11g; soľ 0,03g.