Múka pohánková sa získava mletím pohánky. Pohánka je jednoročná rastlina z čeľade rdesnovitých nie je klasickou obilninou. Za pravlasť pohánky sa považuje stredná a juhovýchodná Ázia. Do Európy sa dostala pravdepodobne až s mongolskými nájazdmi. V 15. storočí sa jej pestovanie obmedzilo len na niekoľko málo krajín: Francúzsko, Nemecko a stredné Rusko.
Prečo je pohánka zdravá?
Pohánka sa v súčasnej dobe považuje za diétnu potravinu, ktorá má uplatnenie predovšetkým v racionálnej výžive. Je nutrične hodnotná, ľahko stráviteľná a obsahuje vlákninu. Zrná pohánky sú zdrojom kvalitných bielkovín s vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín (najmä lyzínu), vitamínov (najmä skupiny B, C, E) a minerálnych látok (horčík, draslík, fosfor). Pohánka neobsahuje glutén, takže je vhodná pre pacientov, ktorý trpia intoleranciou na glutén. Pohánka má priaznivý vplyv na cievny systém, pečeň a tráviace ústrojenstvo.
Tipy na použitie
Je vhodná do pečiva, do cestovín, pridaním mlieka alebo vody sa znej robí kaša, je vhodná pre bezlepkovú diét. Obsahuje však vyššie množstvo sacharidov, preto s ňou počas redukčnej diéty zaobchádzajte opatrne.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1337kJ/332kcal; tuky 1,2g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,1g; sacharidy 75,7g z toho cukry 0,3g; bielkoviny 7,7g; soľ 0g.