Vyrábajú sa zo pšenice. Klíčok je zárodok zrna, z ktorého vyklíči nová rastlina. Práve v klíčku na nachádzajú celé tri štvrtiny všetkých vitamínov skupiny B a vitamínu E, ktoré sú v celom zrne.
Prečo sú pšeničné klíčky zdravé?
Pšeničné klíčky obsahujú bielkoviny, vitamíny skupiny B ( B1, B2, B3, B6) a vitamín E, esenciálne mastné kyseliny, kyselinu listovú, minerály, (horčík, fosfor, železo, vápnik, draslík, zinok), stopové prvky (mangán a selén), enzýmy. Pomáhajú pri poruche nervovej sústavy, rakovine, ochorení srdca, neplodnosti, cukrovke a oslabenej imunite.
Tipy na použitie
Môžu sa konzumovať bez akejkoľvek úpravy a prísady. Vhodné je podávanie s ovsenými vločkami, či granolou, zaliate mliekom, alebo len zvlhčené. Dajú sa použiť i na zahusťovanie jogurtov. 1 – 2 týždňové kúry s klíčkami sú vhodné najmä na jeseň a na jar. Klíčky sú aj vhodná náhradka orechov.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1383kJ/330kcal; tuky 10,1g z toho nasýtené mastné kyseliny 1,8g; sacharidy 46,5g z toho cukry 13,8g; bielkoviny 25,6g; soľ <0,013g.