Ryžová múka patrí medzi základné múky na bezgluténové pečenie. Výrobok z nej nemá žiadnu špecifickú vôňu ani chuť, je ale ľahšie stráviteľný.
Prečo je ryža zdravá?
Ryža je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B a minerálnych látok, najmä fosforu, draslíka a železa. Napriek nízkemu obsahu vlákniny ryža obsahuje škroby rezistentné tráveniu, ktoré účinkujú ako diétna vláknina. Škrob v bielej aj hnedej ryži sa trávi a absorbuje pomaly, ale pri tom trvale uvoľňuje do krvi glukózu. Vďaka tomu si diabetici dokážu kontrolovať hladinu cukru v krvi. Ryža neobsahuje glutén, preto je vhodná pre celiatikov. Taktiež je vhodnou redukčnou potravinou. Používa sa na liečenie tráviacich problémov. Ryža mierne odvodňuje, zbavuje telo škodlivín a je dobrou prevenciou obličkových kameňov. Ryža je navyše odporúčaná ako súčasť pooperačnej diéty, pretože nezaťažuje tráviaci trakt.
Tipy na použitie
Ryžová múka je ideálna na zahustenie omáčok, krémov a na prípravu cookies a iných koláčikov. Odporúčame ju kombinovať s ostatnými bezlepkovými múkami, prípadne s múkou pšeničnou. Cesto bude držať lepšie pohromade.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1456kJ/348kcal; tuky 0,6g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,3g; sacharidy 78,7g z toho cukry 0g; bielkoviny 7,0g; soľ 0,028g.