Tekvicové jadrá lúpané značky Ravita sú nepražené a nesolené. Obsahujú menej tukov a sacharidov ako nelúpané pražené tekvicové jadrá. Tekvica veľkoplodá je pôvodom zo Západnej hemisféry odkiaľ sa rozšírila. Dnes sa pestuje aj v Európe, Ázii, Austrálii a na Novom Zélande. Najväčšími producentmi sú USA, Mexiko, India a Čína. Ročne sa v USA vypestuje až 1,5 milióna ton.
Prečo sú tekvicové jadrá zdravé?
Tekvica patrí s určitosťou do skupiny zelenín. Možno aj preto je taká zdravá pochúťka. Tekvicová jadrá obsahujú vitamíny A, B, D, K a E. O tekvici sa môžeme dočítať tiež, že je zdrojom esenciálnych aminokyselín, ktoré sú pre život nevyhnutné. Ľudský organizmus si tieto životne dôležité kyseliny nevie vyrobiť, preto ich potrebuje neustále dopĺňať. Okrem toho je tekvica zdrojom bielkovín, vlákniny a minerálnych látok, ako sú zinok, horčík, fosfor a meď. Tekvicové semená majú protizápalové a protiparazitické vlastnosti. Obsahujú aj antioxidanty, ktoré majú priaznivé účinky na ľudský organizmus. Práve vďaka svojmu obsahu fytosterolov dokážu znižovať cholesterol. Sú výborné ako prevencia vzniku obličkových kameňov. Doporučená denná dávka je 25g-50g tekvicových semien.
Tipy na použitie
Tekvicu lúpanú môžeme pridať, ale ňou aj posypať pečivo, chlieb, koláče. Bežne sa pridáva do zmesi orechov, vločiek a musli. V kombinácií s ľanovými semienkami sú vynikajúcou potravinou pre pečeň a srdce. Z tekvicových jadierok sa vyrába aj olej, ktorý sa využíva v studenej kuchyni.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 2424kJ/584,9kcal; tuky 45,70g z toho nasýtené mastné kyseliny 8,97g; sacharidy 6,20g z toho cukry 0g; bielkoviny 41,78g; soľ 0g.