Tekvicové jadrá nelúpané značky Ravita sú pražené a solené. Tekvica veľkoplodá je pôvodom zo Západnej hemisféry odkiaľ sa rozšírila. Dnes sa pestuje aj v Európe, Ázii, Austrálii a na Novom Zélande. Najväčšími producentmi sú USA, Mexiko, India a Čína. Ročne sa v USA vypestuje až 1,5 milióna ton.
Prečo sú tekvicové jadrá zdravé?
Tekvica patrí s určitosťou do skupiny zelenín. Možno aj preto je taká zdravá pochúťka. Tekvicová jadrá obsahujú vitamíny A, B, D, K a E. O tekvici sa môžeme dočítať tiež, že je zdrojom esenciálnych aminokyselín, ktoré sú pre život nevyhnutné. Ľudský organizmus si tieto životne dôležité kyseliny nevie vyrobiť, preto ich potrebuje neustále dopĺňať. Okrem toho je tekvica zdrojom bielkovín, vlákniny a minerálnych látok, ako sú zinok, horčík, fosfor a meď. Tekvicové semená majú protizápalové a protiparazitické vlastnosti. Obsahujú aj antioxidanty, ktoré majú priaznivé účinky na ľudský organizmus. Práve vďaka svojmu obsahu fytosterolov dokážu znižovať cholesterol. Sú výborné ako prevencia vzniku obličkových kameňov. Semienka tekvice pozitívne vplývajú na močové ústrojenstvo, niekedy sú odporúčané ako prevencia močových kameňov. Doporučená denná dávka je 25g-50g tekvicových semien.
Tipy na použitie
Tekvicu nelúpanú používame ako chutný snack a zároveň zábavku pri domácom leňošení.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1982kJ/478,2kcal; tuky 33,17g z toho nasýtené mastné kyseliny 5,91g; sacharidy 23,05g z toho cukry 0g; bielkoviny 30,31g; soľ 7g.