Cottage žemle
Tieto jednoduché žemle si môžeme vytvoriť v rôznych variantoch. Výborne chutia so sušenými paradajkami či čiernymi olivami. Môžeme vyskúšať ich cesnakovú verziu so syrom či pikantnú s chilli paprikami. Fantázii sa medze nekladú a raňajky či desiata môžu dostať nový rozmer :).
Potrebujeme na 8 žemlí : 200 g cottage syra, vajíčko, hrnček špaldovej múky hladkej, lyžičku jedlej sódy, olivový olej, 2 lyžice mletých ovsených vločiek Ravita, 2 lyžičky celého kmínu, čiernu soľ Ravita, hrubozrnnú soľ na zdobenie.
Postup: V miske zmiešame cottage sýr, vajíčko, špaldovú múku, mleté ovsené vločky, lyžičku sódy, lyžičku kmínu a osolíme. Zo zmesi vytvarujeme cesto, ak sa nám bude veľmi lepiť pridáme špaldovú múku. Ruky si pretrieme olivovým olejom a z cesta tvarujeme malé guľky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme kmínom a ozdobíme hrubozrnnou soľou. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 25-30 minút pri 180 stupňoch.