Šalát bez majonézy?
Nebojte sa experimentovať.
Niekedy majonézu stačí nahradiť jogurtom a chuť zvýrazniť bylinkami ?.
Fantázii sa predsa medze nekladú. My sme vyskúšali alternatívu s cviklou či zálievku s trstinovým cukrom.
Klasický šalát s jogurtom.
Potrebujeme (pre 4 osoby):
- 1kg zemiaky
- 4ks kyslé uhorky
- 2 PL plnotučná horčica
- 460g zaváraný hrášok, mrkva a kukurica
- 400g biely grécky jogurt (0, 2 alebo 10% tuku)
- 3 vajcia
- 1 cibuľa
- soľ
- korenie na vajíćka LEBENSBAUM
- čierna soľ Ravita
- olivový olej
- 1čj trstinového cukru Ravita
Kombináciou byliniek, čiernej soli a olivového oleja docielime tú správnu chuť, preto ich určite nevynechajte. Množstvo ingrediencií si samozrejme môžete upraviť podľa vlastnej chute a preferencií.
Postup:
Zemiaky si uvaríme vo vode v šupke (zhruba 30 minút). Vajcia uvaríme natvrdo. Uvarené zemiaky necháme vychladnúť , ošúpeme ich a nakrájame na drobno. Dáme do väčšieho hrnca a pridáme nakrájané vajíčka natvrdo, cibuľu, uhorky, zaváraný hrášok, mrkvu a kukuricu (bez vody) a zamiešame. Následne do šalátu pridáme jogurt, horčicu, soľ a korenie. Poriadne zamiešame a ochutnáme. Môžeme pridať aj vodu z uhoriek a po ochutnaní doladiť korením či horčicou.
Zemiakový šalát s cviklou.
Potrebujeme (pre 4 osoby):
- 1kg zemiaky
- 4ks kyslé uhorky
- 1 menšia cvikla
- 2 PL plnotučná horčica
- 460g zaváraný hrášok, mrkva a kukurica
- 400g biely grécky jogurt (0, 2 alebo 10% tuku)
- 3 vajcia
- 1 cibuľa
- soľ
- korenie na vajíćka LEBENSBAUM
- čierna soľ Ravita
- olivový olej
- 1čj trstinového cukru Ravita
Kombináciou byliniek, čiernej soli a olivového oleja docielime tú správnu chuť, preto ich určite nevynechajte. Množstvo ingrediencií si samozrejme môžete upraviť podľa vlastnej chute a preferencií.
Postup:
Zemiaky si uvaríme vo vode v šupke (zhruba 30 minút). Vajcia uvaríme natvrdo. Uvarené zemiaky necháme vychladnúť , ošúpeme ich a nakrájame na drobno. Dáme do väčšieho hrnca a pridáme nakrájané vajíčka natvrdo, cibuľu, uhorky, zaváraný hrášok, mrkvu a kukuricu (bez vody) a zamiešame. Následne do šalátu pridáme jogurt, horčicu, soľ a korenie. Poriadne zamiešame a ochutnáme. Na záver pridáme surovú nastrúhanú cviklu a premiešame. Môžeme pridať aj vodu z uhoriek a po ochutnaní doladiť korením či horčicou. Zdobíme nadrobno nasekanou rukolou.
Zemiakový šalát bez majonézy
Potrebujeme (pre 4 osoby):
- 1kg zemiaky
- 6ks kyslé uhorky
- 2 PL krémžska horčica
- kukurica
- 1 cibuľa
- soľ
- šalátové korenie LEBENSBAUM
- čierna soľ Ravita
- ocot (jablčný ocot Ravita + klasický ocot)
- 1čj trstinového cukru Ravita
Zemiaky v šupke vložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou, pridáme lyžičku soli a privedieme k varu. Varíme zhruba 30 minút alebo kým sa dajú vidličkou ľahko prepoliť. Zemiaky scedíme, necháme kompletne vychladnúť, ošúpeme a pretlačíme ich cez krájač na varené zemiaky alebo ich nakrájame na menšie kocky. Nadrobno nakrájanú cibuľu zalejeme 1dc vriacej vody. Pridáme cukor , ocot a horčicu podľa chuti. Zálievku primiešame k zemiakom. Pridáme nakrájané uhorky a kukuricu. Šalát necháme odležať v chlade.
Zdobíme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťkou alebo rukolou.
Igrediencie nakúpiš na