Indický dhál z červenej šošovice
Ak potrebujete rýchlo a zdravo navariť, červená šošovica je tou pravou prísadou. Vďaka tomu, že je zbavená hnedočervenej šupky, je jej príprava veľmi rýchla. Vedie k zlepšenej stráviteľnosti a k zníženiu nadúvania. Práve preto je veľmi vhodná pre deti, na prípravu kaše, pyré, polievok a pomazánok.
Na prípravu šošovicového dhálu potrebujeme: 1balenie červenej šošovice lúpanej Ravita , 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 3 ošúpané zemiaky, 3 zrelé paradajky, 2 červené papriky, 4 pl kokosového tuku , 1 čl semienka horčice čiernej, 1čl rímskej rasce (jeera), korenie gharam massala, indické korenie Mild madras (môžeme nahradiť kari korením),chilli, paradajkový pretlak .
Príprava: v menšom hrnci poriadne rozohrejeme kokosový tuk. Opražíme horčičné semienka, rímsku rascu a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom. Posypeme gharam massalou, chilli
a indickým korením Mild madras (alebo kari). Na prudkom ohni všetko spolu opražíme asi 1 minútu a zelejeme 0,5 dc vody. Počkáme kým sa nám voda odparí. Pridáme nadrobno nakrájané zemiaky s paprikou, všetko spolu poriadne premiešame a chvíľku orestujeme. Zalejeme vodou a pridáme premytú červenú šošovicu. Varíme na miernom ohni kým nám šošovica nezmäkne. Následne
odoberieme malé množstvo dhálu (cca 2dcl), ktoré vo väčšej nádobe zmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme paradajkový pretlak (podľa chuti) a znova premixujeme. Obsah vrátime naspäť do hrnca a necháme prejsť varom. Podávame s indickými čapáti plackami, prípadne s chlebom.