Zaoberáme sa výrobou, predajom a distribúciou potravín zdravej výživy. Portfólio našej spoločnosti tvorí sortiment celozrnných, bezgluténových, bezlaktózových produktov a produktov patriacich do racionálnej výživy. Na slovenskom trhu pôsobíme 18 rokov a počas celého obdobia je našou snahou dbať na kvalitu používaných surovín a produktov, ako aj na tradíciu vyplývajúcu zo slovenského trhu. Neustále sa snažíme zlepšovať sortiment, prinášať nové produkty a poskytovať zákazníkom 100% služby. Náš tím je zložený z ľudí, pre ktorých je Ravita životným štýlom a dušou. Jednoducho povedané máme radi našu prácu a radi ju posúvame k Vám. :)

Baker

Sleduj nás:
Title Image

Blog

Kôprová polievka s pohánkou

Polievka z kyslých uhoriek? Áno, prečo nie! Pre inšpiráciu sme si zašli do neďalekého Poľska, kde sa pohánka používa ako príloha, kaša či závarka v polievke. Práve tým nás táto netradičná a chutná polievka príjemne prekvapila.

Sýta polievka= Ľahký jarný obed 🙂

 

Potrebujeme:
  • 2 menšie cibule
  • slnečnicový olej
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 väčší petržlen
  • 1/4 menšieho zeléru
  • 3 bobkové listy
  • nové korenie
  • himalájska soľ čierna
  • 400g zemiakov
  • 3 kzslé uhorky (prípadne podľa chuti)
  • 3 lyžice mechanicky lúpanej pohánky
  • 200ml rastlinnej smotany (môžeme nahradiť aj klasickou rastlinnou)
  • čierne korenie
  • čerstvý kôpor

 

Postup:

Na rozhriatom oleji osmažíme cibuľku. Pridáme na hrubo nastrúhanu mrkvu, petržlen a zelér. Chvíľku spolu orestujeme. Zalejeme 1,5 l vody, pridáme bobkový list, korenie a soľ. Privedieme k varu a varíme cca 15 minút. Medzitým v druhom hrnci varíme na rhubo nakrájané a ošúpané zemiaky do mäkka. Do polievky pridáme nahrubo nstrúhané kyslé uhorky a pohánku. Varíme ďalších cca 10 minút. Následne pridáme zemiaky aj s vodou z varenia a všetko spolu ešte chvíľočku povaríme. Na záver do polievky vmiešame smotanu ( Pozor smotana musí byť rovnakej teploty. Prípadne si odoberte trocha polievky do samostatnej nádoby a po malých kúskoch smotanu vmiešavajte tak aby nadobudla rovnakú teplotu. Potom už stačí len celú dávku vmiešať do polievky a smotana sa určite nezrazí). Podávame s čerstvým nadrobno nakrájaným kôprom.

 

Pohánka nie je klasickou obilninou. Pôvodne bola považovaná za potravinu chudobných, dnes je to vyhľadávaný potravinový zázrak, ktorý pripravujú aj luxusné reštaurácie. Je prirodzene bezgluténová. Za pravlasť pohánky sa považuje stredná a juhovýchodná Ázia. Do Európy sa dostala pravdepodobne až s mongolskými nájazdmi.

Rozdiel medzi tmavou a svetlou pohánkou je v technologickom spracovaní.

Tmavá je lúpaná pomocou vysokej teploty, takže povrch jemne skaramelizuje a je tmavý. Po uvarení svetlá pohánka vytvára skôr kašu a má slabšiu pohánkovú arómu.

 

Prečo je pohánka zdravá?

Pohánka sa v súčasnej dobe považuje za diétnu potravinu, ktorá má uplatnenie predovšetkým v racionálnej výžive. Je nutrične hodnotná, ľahko stráviteľná a obsahuje vlákninu. Zrná pohánky sú zdrojom kvalitných bielkovín s vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín (najmä lyzínu), vitamínov (najmä skupiny B, C, E) a minerálnych látok (horčík, draslík, fosfor). Pohánka neobsahuje glutén, takže je vhodná pre pacientov, ktorý trpia intoleranciou na glutén. Pohánka má priaznivý vplyv na cievny systém, pečeň a tráviace ústrojenstvo.