
Pohánkové guličky v paradajkovej omáčke so zemiakmi.
Vymyslieť a zrealizovať recept v rámci výzvy s @ravitaofficial z pohánky po pretancovanej noci nebolo také jednoduché ako sa na začiatku zdalo. Najskôr som mala v pláne urobiť raňajkovú kašu, zvládla som však hlavné jedlo, ktoré bude chutiť všetkým.
Potrebujeme:
- pohánka mechanicky lúpaná – svetlá Ravita
- himalájska soľ
- baby špenát čerstvý
- 2 strúčiky cesnaku
- strúhanka
- soľ
- kokosový tuk
- vodu (ak treba)
Postup: Pohánku premyjeme a varíme 20 minút vo vode, varíme ju v pomere 1:2, po uvarení necháme ochladiť. Baby špenát umyjeme, nakrájame, cesnak pretlačíme. Spolu so soľou (prípadne s korením, ktoré obľubujete), rozpusteným kokosovým tukom zmiešame.
Vytvarujeme guličky, poukladáme na plech s papierom na pečenie, pečieme cca 20 minút na vysokom stupni. Tak, aby boli chrumkavé. Podávame s paradajkovou omáčkou a zemiakmi.
Vylepšenie: do hmoty môžete pridať syr, mäsko, vajíčko, bylinky. Ja som robila vegánsku verziu.
Tip: Hmotu/cesto miešam ručne. Používam jednorázové rukavice, ktoré umyjem a použijem opakovane. Nemám rada cesto polepené po rukách, hlavne, keď okolo behajú deti a raz treba podať to, raz ono. Dám dole rukavicu a hneď mám čisté ruky.
Paradajkovú omáčku robievam z čerstvých paradajok, ktoré zbavím šupky. Nakrájam, uvarím spolu s klinčekmi (dávam minimum vody), rozmixujem, pridám trošku himalájskej soli, trstinového cukru a hotovo. V zimných mesiacoch, robievam z pasírovaných paradajok.
Dobrú chuť.
Všetky suroviny nakúpiš na