Bulgurový Tabbouleh
Bulgurový tabbouleh by sme mohli preložiť aj ako bylinkový šalát. Byliniek je v ňom celkom hojne. Výborný je ako samostatné jedlo, ale hodí sa aj ako príloha k mäsu. Štandardne je bohatý na petržlenovú vňať. My sme ako alternatívu použili rukolu a pažítku.
Pšeničný bulgur je vyrábaný namáčaním a sušením pšenice. Pri tomto procese dochádza k premene škrobov na cukor a tým sa stáva zrno ľahko stráviteľným a vystupuje jeho nezameniteľná, ľahko oriešková- obilná chuť.
Prečo je bulgur zdravý?
U bulguru sa cení jeho jednoduchá príprava, oriešková chuť, ľahká stráviteľnosť, vysoká nutričná hodnota a vysoký obsah vlákniny, sacharidov, vitamínov – najmä vitamínu A a nízky obsah tuku. Je bohatý na fosfor, horčík, selén a železo. Čo sa týka zdravotných benefitov pre ľudské telo, tak vláknina obsiahnutá v bulgure podporuje správnu činnosť čriev a nervovej sústavy. Znižuje napr. chuť na sladké a dokáže skvele zasýtiť. Pomáha urýchľovať metabolizmus a pomáha detoxikovať hrubé črevo.
Na výborný ľahký, jarný obed potrebujeme:
- hrsť rukolových listov
- 100g mätových listov
- hrsť čerstvej pažítky
- 2ks zelenej cibuľky
- hrnček uvareného bulguru (mnoźstvo môžete urpaviť podľa chuti)
- olivový olej
- 2ks paradajky
- citrónová štava
- himalájska soľ
Postup:
Postup je náramne jednoduchý. Všetky suroviny nakrájame na drobné kúsky a premiešame spolu s uvareným bulgurom. Pridáme olivový olej a citrónovú šťavu. Dosolíme podľa chuti a podávame :).
Dobrú chuť.