Kapustová pohánka s mungo fazuľkami!
Výborný samostatný chod napríklad s kyslými uhorkami či ako zaujímava príloha k akémukoľvek obedu.
Pohánka je prirodzene bezgluténová.
V súčasnej dobe sa pohánka považuje za diétnu potravinu, ktorá má uplatnenie predovšetkým v racionálnej výžive. Je nutrične hodnotná, ľahko stráviteľná a obsahuje vlákninu. Zrná pohánky sú zdrojom kvalitných bielkovín s vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín (najmä lyzínu), vitamínov (najmä skupiny B, C, E) a minerálnych látok (horčík, draslík, fosfor).
Má priaznivý vplyv na cievny systém, pečeň a tráviace ústrojenstvo.
Zázračnou ju robí jej vysoký obsah rutínu, ktorý sa vo veľkej miere podieľa na zvyšovaní pružnosti ciev. Pohánka čistí krv a podporuje funkciu obličiek. Okrem toho reguluje zrážanlivosť krvi, znižuje cholesterol a celkovo posilňuje imunitný systém. Minimálne dvakrát týždenne by ju mali jesť ľudia, ktorí trpia na hemoroidy.
Potrebujeme:
- 150g fazuľa Mungo
- 250g Pohánky mechanicky lúpanej Ravita
- 2 ks stredne veľké cibule
- cesnak podľa chuti
- kokosový tuk (alebo iný olej )
- 400g kyslej kapusty
- himalájska soľ Ravita
- bio zeleninový bujón
- koreniny: rímska rasca, rozmarín, bazalka, tymián, oregano, červená paprika
Postup:
Fazuľky si premyjeme a dáme variť s väčším množstvom vody mäkka. V druhom hrnci si na kokosovom tuku opražíme cibuľku, pridáme premytú pohánku. Trocha spolu opražíme, pridáme bio zeleninový bujón a soľ. Zalejeme vodou v pomere 1 diel pohánky na 1,5 dielu vody cca 15-20min. Na vacsej panvici orestujeme na kokosovom tuku cibuľku s cesnakom, pridáme koreniny podľa chuti. Vmiešame kyslú kapustu a posypeme červenou paprikou. Opražime 10-15 minút.
Všetky ingrediencie spolu premiešame a vložíme do jánskeho skla. Potrieme kyslou smotanou a dáme piecť na 200 stupňov 10-15 minút.
Podávame s jogurtom a petržlenovou vňaťkou.
Suroviny nakúpiš na: