Pilaf z bulguru
Jednoduchý obed do 30 minút !
U bulguru sa cení jeho jednoduchá príprava, oriešková chuť, ľahká stráviteľnosť, vysoká nutričná hodnota a vysoký obsah vlákniny, sacharidov, vitamínov – najmä vitamínu A a nízky obsah tuku. Je bohatý na fosfor, horčík, selén a železo. Čo sa týka zdravotných benefitov pre ľudské telo, tak vláknina obsiahnutá v bulgure podporuje správnu činnosť čriev a nervovej sústavy. Znižuje napr. chuť na sladké a dokáže skvele zasýtiť. Pomáha urýchľovať metabolizmus a pomáha detoxikovať hrubé črevo.
Ako teda na Pilaf ?
Paradajkový s chilli
Potrebujeme: pšeničný bulgur Ravita (pol balenia), červená fazuľa (plechovková), 2 paradajky, paradajková passata, cibuľa, cesnak, kokosový tuk, korenie : chilli, rímska rasca, čierne horčičné semienka, garam massala, červená paprika sladká, sójová omáčka
Príprava: na rozpálený kokosový tuk dáme 1/2 čl rímskej rasce, 1/2 čl čierneho horčičného semienka, cibuľu a cesnak podľa chuti. Všetko spolu orestujeme a pridáme chilli s garam massalou (tiež podľa chuti). Pridáme červenú fazuľu, trochu opražíme a pridáme pár kvapiek sójovej omáčky. Pšeničný bulgur premyjeme, pridáme k zmesi a zalejeme vodou (V pomere 1:2 , bulgur : voda).Necháme spolu variť 10 až 15 minút. Podávame ochutené jogurtom 🙂
Bazalkový s hráškom a tofu
Potrebujeme: pšeničný bulgur Ravita (pol balenia), tofu nakrájané na malé kúsky, mrazený hrášok, bazalkové pesto, cibuľa, cesnak, kokosový tuk, korenie : rímska rasca, čierne horčičné semienka, sójová omáčka.
Príprava: na rozpálený kokosový tuk dáme 1/2 čl rímskej rasce, 1/2 čl čierneho horčičného semienka, cibuľu a cesnak podľa chuti. Všetko spolu orestujeme. Pridáme tofu, trochu opražíme a pridáme pár kvapiek sójovej omáčky. Pšeničný bulgur premyjeme, pridáme k zmesi spolu s hráškom a bazalkovým pestom, zalejeme vodou (V pomere 1:2 , bulgur : voda). Necháme spolu variť 10 až 15 minút. Podávame ochutené strúhaným parmezánom 🙂