Makové koláče
Tradičný recept v zdravšej forme. Toto sú naše makové koláče zo špaldovej múky a múky z ovsených vločiek (ktorú si hravo vyrobíte doma). Plnku môžete obmieňať za tvarohovú s banánom alebo rozmixovanými orieškami s maslom a medom.
Na rodinnú porciu potrebujeme:
Na cesto: 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky, 1/2 hrnčeka mletých ovsených vločiek MIX Ravita, 1/2 hrnčeka kefíra, 1 vajíčko, 1 lyžicu kokosového cukru (môžeme nahradiť medom), 1 lyžičku jedlej sódy, štipka soli
Na plnku: hrnček maku, 1/2 hrnčeka mlieka, lyžicu makového oleja Ravita, lyžicu kokosového cukru (môžeme nahradiť medom )
Postup: V miske zmiešame múku, rozmixované ovsené vločky, kefír, vajíčko, med, jedlú sódu a štipku soli. Vypracujeme cesto. Ruky si posypeme múkou a z cesta vypracovávame malé guličky asi o veľkosti marhule. Následne ich roztlačíme a malým pohárom urobíme v strede koláčika priehlbinu. Koláče poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme pod utierkou odpočívať cca 15 minút. Zatiaľ si pripravíme plnku. Mak , mlieko a maslo s medom dáme na panvicu a prehrejeme asi 3 minúty. Pridáme makový olej. Koláče potrieme vajíčkom, naplníme a dáme hneď piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov cca 15 minút. Po do pečení ozdobíme mandľami a hrozienkami. Chutia najlepšie teplé s mliekom :).