Ovsené vločky sú výdatným zdrojom vitamínov a energie, čo ich predurčuje ako vhodnú súčasť našej stravy. Bezgluténové ovsené vločky sú vhodné pre celiatikov.
Podľa Nariadenia Komisie (EÚ) č. 828/2014 o požiadavkách na poskytovanie informácií spotrebiteľom o neprítomnosti alebo zníženom obsahu gluténu v potravinách môžeme označovať produkty ako bezgluténové len tie, ktoré neobsahujú viac ako 20 mg/kg gluténu.
Prečo sú ovsené vločky zdravé?
Ovos je obilnina, ktorá je bohatá na ß-glukány, rastlinné steroly, nenasýtené mastné kyseliny, antioxidanty a vlákninu. Ovos má prirodzene vysoký obsah vlákniny (75-80%). Zrno má vysoký obsah bielkovín, ktoré majú priaznivý účinok pri telesnej vyčerpanosti, nespavosti, nervových poruchách. Priaznivo ovplyvňuje reguláciu cukru v krvi, podporuje činnosť štítnej žlazy, znižuje výskyt nádorových ochorení zažívacieho traktu a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Hodia sa aj pri diétnom režime, pretože dokážu zasýtiť na dlhú dobu a energiu uvoľňujú postupne. Osoh z nich majú aj ľudia s vysokým cholesterolom. Porciu ovsených vločiek si môžete dopriať každý deň, mimoriadne je vhodná pre tých, čo majú problémy so stolicou, obsahuje totiž veľa vlákniny, ktorá dá tento problém do poriadku.
Tipy na použitie
Pridávajte do jogurtov, mlieka alebo vody, sú vhodné na zahustenie polievok, ale môžete ich pridávať aj do fašírok.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1560kJ/370kcal; tuky 6,9g z toho nasýtené mastné kyseliny 1,2; sacharidy 59g z toho cukry 1,3g; bielkoviny 13g; soľ 0g.
Nakúpiš na: