Mandľová múka je obľúbenou surovinou bezgluténového pečenia. Vyrába sa mletím lúpaných (blanšírovaných) sladkých mandlí.
Prečo sú mandle zdravé?
Mandle majú vyšší obsah vlákniny, vápnika, vitamínu E, riboflavínu a niacínu, než akýkoľvek iný druh orechov. O mandliach je známe, že pozitívne vplývajú na tráviaci trakt, podporujú trávenie a vyprázdňovanie. Rovnako ako iné orechy aj mandle obsahujú pomerne vysoké množstvo tuku, ale dve tretiny z týchto tukov sú prospešné pre srdce. Sú odporúčané osobám pri kardiovaskulárnych ochoreniach a diabetese, a tiež pri nervových problémoch. Dokážu napr. upokojiť nervový systém. Mandle obsahujú vysoký obsah bielkovín, čím sú výhodným doplnkom vo výžive športovcov. Bielkoviny sú stavebným prvkom našich svalov, kože a chrupavky. Minerálne látky obsiahnuté v mandliach, ako napríklad draslík a sodík pomáhajú regulovať krvný tlak.
Tipy na použitie
Mandľová múka sa hodí na pečenie, do tort, cukroviniek, krémov a dezertov. Môžete z nej vyrobiť mandľové mlieko, domáci marcipán a je základnou ingredienciou pre výrobu makróniek. Múka je vhodná na sladké pečenie a cukrársku výrobu.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 2704kJ/653kcal; tuky 52,52g z toho nasýtené mastné kyseliny 3,95g; sacharidy 18,67g z toho cukry 4,63g; bielkoviny 21,4g; soľ 0,05g.