Zaoberáme sa výrobou, predajom a distribúciou potravín zdravej výživy. Portfólio našej spoločnosti tvorí sortiment celozrnných, bezgluténových, bezlaktózových produktov a produktov patriacich do racionálnej výživy. Na slovenskom trhu pôsobíme 18 rokov a počas celého obdobia je našou snahou dbať na kvalitu používaných surovín a produktov, ako aj na tradíciu vyplývajúcu zo slovenského trhu. Neustále sa snažíme zlepšovať sortiment, prinášať nové produkty a poskytovať zákazníkom 100% služby. Náš tím je zložený z ľudí, pre ktorých je Ravita životným štýlom a dušou. Jednoducho povedané máme radi našu prácu a radi ju posúvame k Vám. :)

Baker

Sleduj nás:
Title Image

Blog

zo série rozhovorov - " Spoznajte nás".

Nákup surovín – rozhovor s Mgr. Patríciou Bernátovou

Ravita: Ahoj Paťka, na začiatok nám o sebe skús niečo prezradiť. Prečo si sa rozhodla pracovať práve pre spoločnosť Ravita , aká je tvoja pracovná náplň a čo pre Teba táto značka znamená?

Patrícia: Do Ravity som prišla v decembri 2017. V predchádzajúcej práci som cítila, že sa už nemám kam posunúť. Vnímala som, že za mnou už nie je vidieť žiaden výsledok pre firmu. Až sa ku mne jedného dňa dostal pracovný inzerát z Ravity. Hľadali v ňom Asistenta nákupu. Bol zdieľaný na facebook fanpage a keďže za pokus nebijú, skúsila som sa prihlásiť. A…som tu :).

Ravita: A my sme samozrejme veľmi radi 😀 .

Patrícia:  Hlavnou pracovnou náplňou je zabezpečiť dostatočnú zásobu produktov, aby distribúcia k odberateľom bola plynulá a bez výpadkov. Pochopiteľne s tým je spojená aj preprava.  Samozrejme vyhľadávať a prinášať do firmy stále nové zaujímavé produkty, ktoré sa stanú súčasťou jedálnička zákazníkov. Dohadovanie cien, dodacích podmienok, spôsobu reklamácie, resp. všetkého, čo by sa mohlo počas obchodného vzťahu vyskytnúť. Žiaľ občas aj riešenie reklamácií.

Môj vzťah k Ravite je už veľmi dlho viac ako pozitívny. Produkty od Ravity som poznala už v minulosti, doma sme dlhodobo nakupovali Ravita vločky a musli. Pravdu povediac netušila som, že je to prešovská firma. Až kým som v rade pri pokladni nečítala podrobne etiketu musli s tropickým ovocím, kde som našla sídelnú adresu. Bola som nesmierne hrdá, že v mojom domovskom meste je takáto firma. Vtedy som si povedala, že tu chcem pracovať.

Splnila som si dlhodobé želanie. Aby sa moja láska k jedlu a zdravšej výžive prepojila s prácou.

 

Ravita: Aký je teda konkrétny postup pri výbere surovín ? Čo zhodnocujete a na základe čoho sa rozhodujete pre tú správnu surovinu ?

Patrícia: Či už sú to produkty alebo suroviny, vyberajú sa na základe skúšania, skúmania, kvalitatívneho hodnotenia a vzájomnej dohody. V prvom rade s produktovým koordinátorom a ďalšími kolegami. Každá surovina a produkt sa hodnotí najprv na základe špecifikácie, rozborov na škodlivé látky ako sú pesticídy, toxíny, atď a nakoniec senzorických testov. To je najlepšia časť tejto práce. Každú surovinu a produkt ochutnávame. Keďže sme tu veľmi rôznorodý kolektív, ak daný produkt vyhovuje väčšine vo firme, je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že bude na trhu úspešný.

Prvoradé je to aby produkt vyhovoval kvalitatívne, bol 100% zdraviu nezávadný, spĺňal všetky legislatívne stanovené požiadavky a prešiel senzorickým testom. Dá sa povedať, že každý produkt a surovina v ponuke je výsledkom kolektívnej práce, v ktorej má každý svoje nezastupiteľné miesto.

 

Ravita: Prečo sú niektoré Vaše suroviny z inej krajiny pôvodu ako zo Slovenska?

Patrícia: Hlavným dôvodom, prečo niektoré produkty slovenské nie sú, je to, že sa proste na Slovensku dopestovať nedajú vzhľadom na klimatické podmienky. Prípadne ich pestovanie nie je našim poľnohospodárom prirodzené, nemajú pestovateľskú tradíciu :).

Videl už niekto slovenský sézam alebo chia semiačko? Teda významným faktorom je počasie. Sú krajiny, ktoré sú ako stvorené na pestovanie istých komodít, napr. perfektným párom je Bulharsko a slnečnica.

Ďalším nie menej významným dôvodom je to, že slovenskí poľnohospodári buď nemajú možnosť pokryť dopyt po niektorých komoditách v plnom rozsahu alebo požadovanej kvalite. Rovnako nie sú dostatočne technologicky vybavení, nedokážu komoditu napr. vylúpať alebo vyčistiť podľa prísnych požiadaviek.

Každého slovenského pestovateľa si nesmierne vážim. Pretože pracovať s pôdou bez toho aby pestovateľ vedel, či sa mu vôbec niečo urodí, je veľká odvaha. Až to hraničí s miernym bláznovstvom :).  Naším cieľom je podporovať slovenské poľnohospodárstvo a rastlinnú výrobu.

 

Ravita: Všetci vieme, že Slovensko je veľmi malou krajinou aj z pohľadu obchodu. Rozvíjať biznis na tak malom území je určite náročné. Stretla si sa niekedy vo svojej práci s nepríjemným konkurenčným bojom?

Patrícia: Konkurencia je prirodzeným a zdravým javom. Korektný konkurenčný boj posúva trh, núti výrobcov pracovať tvrdšie a snažiť sa priniesť svojim zákazníkom stále lepšie, kvalitnejšie a inovatívnejšie produkty.

Stretli sme sa žiaľ aj s veľmi nekalými konkurenčnými praktikami. Tie už nepovažujem za zdravé, ani korektné. Považujem ich za prejav nespokojnosti subjektov, ktorým Ravita vadí. Pretože naše produkty sú lepšie ako konkurenčné a tieto subjekty nevedia prilákať zákazníka naspäť. Uchyľujú sa tak k takýmto podlostiam.

Ravita:  Aké ma teda Ravita ako značka vzťahy so svojimi dodávateľmi ?

Patrícia: Taký prístup ako má Ravita ku svojim dodávateľom sa často na trhu nevidí. Vzťahy sú viac ako korektné, s niektorými dodávateľmi až veľmi srdečné. Za celý čas pôsobenia v tejto firme som sa nestretla s tým, že by dodávateľ s nami chcel ukončiť spoluprácu. Čo ma nesmierne teší. Nemá zmysel vytvárať napätie, ktoré vedie len k nechuti spolupracovať. Cieľom nie je bojovať, ale spolupracovať a prehlbovať vzájomné obchodné vzťahy. S korektnými vzťahmi prichádzajú nové nápady a nové produkty.

 

Ravita: Tak teda ešte tá hádam najdôležitejšia otázka: Baví ťa Tvoja práca? Čo máš na nej najradšej a čo je pre Teba menej príjemné ?

Patrícia: Mojou osobnou prioritou je aby ma práca, ktorú robím napĺňala a mala som pocit, že je za mnou vidieť moju snahu.

Nesmierne ma teší keď vidím, že produkty na ktorých som pracovala si zákazníci obľúbili. Stali sa každodennou súčasťou ich jedálnička. Dáva mi to obrovský pocit zadosťučinenia a chuti pokračovať. Hľadať a vymýšľať, čo ďalšie by sa dalo do Ravity priniesť.

Úplne najlepšia časť mojej práce je ochutnávanie vzoriek. Na toto sa tešia aj všetci kolegovia :D. Tou menej príjemnou časťou je riešenie nezrovnalostí, reklamácií, sporov. Žiaľ aj toto je časťou práce, niekto to urobiť musí :).