Hrach sa začal pestovať na strednom východe, odkiaľ prišiel k nám.
Prečo je hrach zdravý?
Hrach má vysokú nutričnú hodnotu, najmä vďaka obsahu bielkovín a ich vyváženému aminokyselinovému zloženiu. Hrach poskytuje telu veľké množstvo vitamínov skupiny B (B1,B2, B3, B6), C, E, H, K a kyselinu listovú. Taktiež je dôležitým zdrojom vápnika, horčíka, draslíka, fosforu alebo medi a regeneračných nukleových kyselín. Kombinácia látok obsiahnutých v hrachu posilňuje imunitu organizmu aj pevnosť tkanív vrátane kostí. Hrach podporuje správnu činnosť tráviacej sústavy, pomáha udržiavať hladinu cholesterolu v krvi, posilňuje nervovú sústavu, tlmí zápalové procesy. Má blahodárne účinky na nechty, vlasy a oči. Je vhodný aj v tehotenstve, nakoľko prospieva nielen mamičke, ale aj organizmu bábätka.
Tipy na použitie
Hrach zelený namočíme cez noc do studenej vody. Vodu zlejeme a varíme 60-90 min. Hrach je všestranne použiteľná potravina. Varia sa z neho kaše, polievky, prílohy a pridáva sa do šalátov.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1228kJ/293kcal; tuky 1,3g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,1g; sacharidy 60,5g z toho cukry 4,5g; bielkoviny 23,2g; soľ 0,1g.