Zloženie: sušené marhule bez kôstok, konzervačná látka oxid siričitý E220. Marhule pochádzajú z Ázie, kde boli pestované už okolo roku 2000 pred n.l. Marhule pestujeme aj na Slovensku a kvitnú skoro na jar.
Prečo sú marhule zdravé?
Marhule obsahujú veľa prospešných látok. Sú výborným pomocníkom pre ľudí trpiacich zápchou, pretože obsahujú vysoké množstvo vlákniny. Dôležitý je aj vysoký obsah karotenoidov, ktoré priaznivo pôsobia ako prevencia šeroslepoty. Je bohatým zdrojom vitamínov a to hlavne vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu a činnosť srdca. Obsahuje aj vitamín B kyselinu pantoténovú, ktorej nedostatok môže spôsobiť depresie, zlé trávenie a vredy. Významný je aj obsah betakaroténu, ktorý dodáva telu pigment a pôsobí ako antioxidant. Sušené plody marhúľ obsahujú viac železa ako čerstvé. Konzumáciou marhúľ si dokážeme znížiť hladinu cholesterolu, pomôcť zlepšiť astmu a bojovať proti stresu a únave.
Tomuto ovociu by sa mali vyvarovať tehotné ženy, kvôli vysokému obsahu medi.
Vo všeobecnosti sušené ovocie obsahuje viac cukru, preto ich treba konzumovať s mierou pri diétach.
Tipy na použitie
Sušené plody možno konzumovať priamo, alebo ich pridať do vločkových a orieškových zmesí. Taktiež sa výborne hodia na prípravu koláčov, raw dezertov a ako plnka do mäsa. Z jadier marhúľ sa robí marhuľový olej, ktorý má tiež veľa zdravotných benefitov.
Marhule sú aj osvedčeným prostriedkom proti nechutenstvu. Dve až tri marhule pred obedom a večerou po dobu dvoch týždňov spoľahlivo vrátia chuť k jedlu.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Výživové údaje
Výživové údaje na100g výrobku: energia1271kJ/301kcal; tuky 1,2g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,1g; sacharidy 61,9g z toho cukry 61,3g; bielkoviny 5,4g; soľ 0,02g, vláknina 5,4g.