Pohánkový šalát
Pohánka sa v súčasnej dobe považuje za diétnu potravinu, ktorá má uplatnenie predovšetkým v racionálnej výžive. Je nutrične hodnotná, ľahko stráviteľná a obsahuje vlákninu. Zrná pohánky sú zdrojom kvalitných bielkovín s vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín (najmä lyzínu), vitamínov (skupiny B, C, E) a minerálnych látok (horčík, draslík, fosfor). Pohánka neobsahuje glutén, takže je vhodná pre pacientov, ktorí trpia intoleranciou na glutén. Pohánka má priaznivý vplyv na cievny systém, pečeň a tráviace ústrojenstvo. Rozdiel medzi tmavou a svetlou pohánkou je v technologickom spracovaní. Tmavá je lúpaná pomocou vysokej teploty, takže povrch jemne skaramelizuje a je tmavý. Po uvarení svetlá pohánka vytvára skôr kašu a má slabšiu pohánkovú arómu.
Varíme v pomere 1 diel pohánky na 1,5 dielu vody cca 15-20 min.
Pohánka má výraznú chuť. Pohánkové krúpy dusíme alebo môžeme zapekať ako ryžu. Uvidíš, že neobyčajne nasáva objem, takže koľko vody jej dáš, toľko jej do seba nasaje. Ak ti predsa nejaká voda ostala, nevylievaj ju. Vyplavuje sa do nej totiž väčšina cenného rutínu. Pohánku môžeš ochutiť čímkoľvek: zeleninou, syrom, korením a je možné ju pripraviť na sladko.
Na pohánkový šalát potrebujeme:
• hrnček uvarenej pohánky
• 2 mrkvy
• 1 cibuľa
• malé paradajky podľa chuti
• hrsť čerstvej petržlenovej vňate
• 1 bielu redkvičku
• 3 PL kukurice
• olivový olej
• 2 ČJ vínneho octu
• hrsť rukoly
• čiernu soľ
Postup: Pohánku pripravíme podľa návodu na obale. Necháme vychladnúť. Medzitým si očistíme a nakrájame zeleninu, zmiešame s pohánkou a dochutíme olejom, octom a čiernou soľou. Môžeme podávať posypané naklíčeným zeleným hráškom, ktorý nám vytvorí chrumkavé krutóny.
Ingrediencie nakúpiš na :