Fazuľová polievka s pohánkou
Sýta fazuľová polievka bez mäsa.
Tento recept pripravujem vždy spolu s fazuľkovým teplým šalátom s bulgurom. Snažím sa ušetriť čas spoločnou prípravou fazule. Tú si však počas prípravy polievky viete oddeliť a zamraziť. Nemusíte ju tak hneď využiť na šalát ale môžete si ju pokojne nechať na neskôr.
Pôvodnou domovinou fazule BANGO je Mexiko. Odtiaľto sa fazuľa vďaka svojej nenáročnosti rozšírila do celého sveta. Fazuľa je dieteticky veľmi zaujímavá. Je bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov (C, B6, K) a minerálnych látok (železo, draslík, zinok, horčík). Taktiež je výbornou voľbou pri boji s vysokým cholesterolom. Pomáha pri chorobách srdcového, cievného systému a znižuje obsah cukru v krvi. Prospešná je aj pre ľudí, ktorých trápi vysoký krvný tlak. Fazuľa má odvodňujúce účinky a je vhodná pre ľudí s redukčnou diétou.
Základná príprava fazule: Fazuľu Bango pred prípravou nechajte namočenú vo vode niekoľko hodín, ideálne cez noc. Vodu potom zlejte. Fazuľu varte v novo napustenej vode cca 40 minút (30 minút v tlakovom hrnci). Ochuťte a dovarte ešte 10-15 min.
Čas prípravy: 30 minút ( v prípade vopred predvarenej fazule)
Na 4-5 porcií potrebujeme:
- pol balenia vopred uvarenej fazule Bango Ravita (30 minút v tlakovom hrnci)
- Zeleninu akú máme doma (U nás sa dnes našiel len stopkový zeler a mrazená polievková zmes Bonuelle)
- 3 zemiaky
- 2 hrste mechanicky lúpanej pohánky
- bobkový list
- nové korenie
- 1 čj tekutý slepačí bujón natur
- koreniny podľa chuti : čierna soľ, čerstvé bylinky /koriander a bazalka)
Postup:
Po dovarení fazule základnym postupom v tlakovom hrnci fazuľu nezlejem. Na panvici orestujem cibuľku , pridám k nej na kocky nakrájané ošúpané zemiaky a chvíľku spolu orestujem. Celú túto zmes pridám do hrnca s fazuľou. Doplním bobkový list, nové korenie, čiernu soľ a bujón. Ak je potrebné dolejem vodu a pridám 2 hrste pohánky. Varím v otm istom tlakovom hrcni ďalších 10-15 minút.
Podávam s čerstvými bylinkami. U nás je „must have“ koriander na všetko 😀 .
Dobrú chuť a pevné fazuľové bruška prajeme :).